Сиатъл съди Hyundai и Kia заради TikTok вайръл за кражби

Кражбата на стари модели Kia и Hyundai само със зарядно за смартфон и отвертка се превръща в сериозен проблем за властите, затова те искат корейските производители да си платят за тези главоболия на органите на реда

Пламен Георгиев,
кражба на автомобили

iStock

В ъзможно е да не сте чували за “Kia Boyz Challenge”, което означава, че не сте фен на TikTok. Но в социалната мрежа се разпространяват видеа като пандемия в Китай, в които се показва как само с отвертка и заряден кабел за смартфон може да се открадне стар модел Hyundai или Kia.

Проблемът е, че моделите на двете корейски марки (а се споменава и Honda) от началото на миналото десетилетие не разполагат с имобилайзер. Стартерът на колата се чупи и оттам се подава елемент, който пасва идеално в зарядния кабел, чрез който се завърта стартерът и може да се стартира двигателят.

Проблемът е, че не винаги целта е да се открадне колата. Много участници искат да станат част от интернет лудостта. Но това е съпроводено със счупено стъкло и кормилна колона. А това са разходи.

Затова градският прокурор на Сиатъл завежда федерално дело срещу двете компании. Според нея те са избрали да не предприемат „стъпки за адресиране на проблема”.

“От 2021 до 2022 г. кражбите на Kia и Hyundai са се увеличили съответно с 363% и 503% в Сиатъл. Само през юли 2022 г. полицията на Сиатъл е отчела ръст на кражбите от 620% за автомобили с мака Hyundai и Kias,” обяснява Ан Дейвисън, главен прокурор в града.

Тези кражби отнемат от капацитета на органите на реда в Сиатъл, затова загубите трябва да бъдат възстановени от автомобилните марки.

Феноменът в TikTok набра популярност, защото алгоритмът на мрежата носи хиляди гледания на тези, които следват “Kia Boyz Challenge”. Предизвикателството бавно започва да придобива национален характер, като в момента няма сигнали за спад на интереса и кражбите.

кражба на автомобили TikTok вайръл Сиатъл Hyundai Ionic 5 N Kia Stinger Tribute Edition