Red Bull направи дрон, който е по-бърз от болид от Ф1 (видео)

Той ще промени погледа ни към света на Формула 1, успявайки да проследи болид в продължение на цяла обиколка

дрон Red Bull

Dutch Drone Gods

В събота стартира най-дългият сезон във Формула 1 по познатия от миналата година начин, Макс Верстапен бе далеч напред, смазвайки конкурентите по пътя към първия си успех тази година (и 8 пореден, смятайки победите му от 2023-а) в похода към четвърта поредна световна титла.

За да разведрят малко обстановката около екипа, създала се около нестихващия скандал с Кристиан Хорнер, Red Bull ни показаха друго свое уникално творение, но този път то не идва от червената тетрадка на Ейдриън Нюи.

За проекта стои нидерландската компания Dutch Drone Gods, която в началото на 2023 г. получава задача от Red Bull: да направят дрон, който да може да проследи болид от Ф1 в продължение на една обиколка. Към онзи момент задачата изглежда неизпълнима. Дроновете FPV могат да достигнат скорост от около 180 км/ч за кратко време. Има образци, които за няколко секунди могат да достигнат до 350 км/ч, но да се поддържа такава скорост в продължение на цяла обиколка…

Но екипът не се стряска. Влага в проекта 8 месеца работа. През септември 2023 г. отиват на „Силвърстоун” с болид RB19, за да видят докъде са стигнали. Успяват да завъртят цяла обиколка на емблематичното трасе, следвайки болида на него, като на правите „Уелингтън” и „Хангар” дронът достига 310 км/ч.

Със събраната информация се обръщат към Red Bull Advanced Technologies (RBAT), за да оптимизират някои области от работата на своето творение. В крайна сметка се стига до средата на февруари, когато те трябва да се изправят срещу Макс Верстапен и неговия RB20. Резултатът може да видите във видеото.

Максималната скорост на дронът е 350 км/ч, животът на батерията му е 3 минути, като с едно зареждане може да измине 10 км. Оборотите, с които се въртят перките, са 42 000 об/мин.

дрон Red Bull