„Полудяла” Tesla Model Y уби двама в Китай (видео)

Поредният фатален инцидент с автомобил на марката показва, че Tesla продължава да е своенравна и опасна за хората, а в Китай може и да не се церемонят. Едно е сигурно, подобна случка накърнява сериозно имиджа на марката

Пламен Георгиев,
Tesla катастрофа

, iStock

Снимката е илюстративна

И зданието CNEVPost преведе интервю на Dahe Daily с водача, който оживява след жестокия удар на Model Y. Случката се разиграва на 5 ноември, когато Жан, както е наречен водачът се опитва да паркира. Бившият шофьор на камион усеща, че педалът на спирачките е много твърд. Жан казва, че Model Y има режим за регенерация, който обикновено спира автомобила, но по това време не е работил.

Шофьорът натиска бутона Р върху селектора за смяна на предавките, за да се опита да спре колата, но тя започва да ускорява, както може да видите във видеото. Не само ускорява, но развива изключително висока скорост.

Жан се кълне, че не е докосвал педала на газта. Той постоянно натиска педала на спирачките, но това не помага. За нещастие той удря мотоциклетист след 1,2 км, който умира на място. Следва втори удар в друг злощастно преминаващ велосипедист, който е без опасност за живота.

Но Model Y продължава движението си още 1,4 км, докато удря товарен триколесен мотоциклет за доставки. След удара колата се отклонява, в резултат на което удря момиче. За нещастие то също умира. Водачът на триколесното возило е в тежко състояние. Цяло чудо е, че Жан остава жив, при това без сериозни травми, а ударът, който понася накрая, е много сериозен. В болницата му правят кръвно изследване, което показва, че кръвта му е чиста.

Историята на Tesla е коренно различна от тази на Жан, естествено. От компанията казват, че колата не е показала никакви признаци за повреда. Те твърдят, че катастрофата е отговорност на шофьора, тъй като той е бил настъпил педала на газта дълго време, дори на 100% в даден момент. Tesla твърди също, че той въобще не е натискал педала на спирачките. Но снимки от обществени камери свидетелстват, че това не е истина: стоп светлините се виждат да светят минимум в един от кадрите, без да има препятствия пред автомобила. Това уточнение е важно, за да няма „контра”, че се е включила системата за Автоматично спиране (AEB).

Тази история няма да отшуми току така, защото това е поредният случай, когато се съобщава за сериозен проблем с автомобил на Tesla, при това довел до два смъртни случая. А случаи на т. нар. „фантомно спиране” идват от целия свят.

През април 2021 г. Жанг Яжу доби световна популярност, когато на изложението в Шанхай тя се качи върху тавана на Model 3. На фланелката й бе изписано (на китайски) „Невидим убиец” и „Загуба на спирачен контрол”. Тя просто е най-известния пример за различни случаи в Китай (и света), съобщаващи за проблеми със спирачките. Има дори потребители, които монтират камери към краката, за да се вижда кой педал натискат, ако евентуално претърпят подобен инцидент и Tesla ги обвини, че натискат грешния педал.

Властите обявиха, че ще натоварят независима чуждестранна компания, която да инспектира автомобила на Жан. Ще е интересен докладът от тази проверка и какви ще са мерките на правителството, ако той потвърждава разказа на потърпевшия.

Tesla катастрофи Tesla Model Y фантомно спиране фатален инцидент китайци