По колите им ще ги познаеш: Путин подарил на Ким Чен-ун лимузина

Сигурно е, че подаръкът е автомобил, предполагаме, че е Aurus Senat

Пламен Георгиев,
Aurus Senat

, iStock

Aurus Senat

Д жо Байдън (и предшествениците му) си има The Beast, за който президентът каза тези дни, че няма нищо против да бъде електрифициран. Си Дзинпин си има Hongqi N710 Limousine. Задвижването и на двете тежко бронирани лимузини е загадка. За първата се смята, че е 8,1-литров V8, докато китайската лимузина се смята, че разчита на V12.

Общото между двамата лидери и техните автомобили е, че те имат къде да пътуват с тях по света, затова са и толкова важни.

Общото Между Владимир Путин и Ким Чен-ун е, че няма къде да пътуват по света (освен може би Беларус и Китай за първия), но това не значи, че не трябва да се возят в лукс и зад дебелото бронирано стъкло, което да ги пази от народната любов.

Днес стана ясно, че севернокорейският лидер е получил от Путин подарък за „лична употреба – автомобил. Този дар е повече от разбираем на фона на това, че руският президент остана с малко приятели, затова трябва да цени тези, които са му близки. А той и Ун се разбраха през септември да насърчават взаимния обмен във всички области, съобщава БТА.

Подаръкът е получила сестрата на Ким, която казала, че той е доказателство за специалните лични отношения между двамата лидери.

Не се казва какъв е автомобилът, но най-логичното е това да е лимузината Aurus Senat. На такъв се вози Путин, така че нещо по-различно и по-малко от Senat с дълга база (L700) би било обида за колегата от Северна Корея.

Aurus Senat дебютира пред света на автомобилното изложение в Женева през 2019 г., ние бяхме там и видяхме това с очите си. Тогава в „Палеспо“ бе изложен и вариант с удължена база и бронировка (L700), като задвижването е поверено на 4,4-литров V8.

Не би било невъзможно Путин да е демонстрирал привързаността си към Ун и с Aurus Komendant, който официално е най-скъпият руски автомобил: 1,155 млн. лева.

Путин Кин Чен-ун Aurus Senat