Най-необичайният Mercedes-Benz, завещан на градинар

Историята е достойна за екранизация в Холивуд

Mercedes Benz 600 W100

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz 600 (W100)

П онякога „не“ означава началото на една много красива история. Британският милионер от арменски произход Нубар Гулбенкян решава да угоди на прищявките си с молба за необичаен автомобил. Арменецът е колоритен и ексцентричен персонаж. Гъста брада, монокъл и орхидея в джоба на сакото. И има страст към хубавите коли.

Но Mercedes-Benz не откликва на желанието на Нубар да му направят специален Mercedes-Benz 600 (W100). През 60-те години на миналия век това е най-добрата кола в света. Луксозен, бърз, инженерно усъвършенстван, много скъп. Но Гулбенкян иска покривът на лимузината да е прозрачен. В каталозите на компанията от Щутгарт такава опция няма и петролният магнат получава отказ.

Чрез подставени лица обаче той купува стандартен 600, който е закаран в Henri Chapron, може би най-известното френско тунинг студио по онова време, за да бъде модифициран според желанията на ексцентричния милионер.

В Chapron правят всичко както трябва. В допълнение към прозрачния покрив, през който г-н Гулбенкян да се наслаждава на гледка към небето, поръчковият 600 получава минибар, стойка за лули, седалки, които се разгъват и образуват двойно легло, дори и монтиран втори скоростомер в задното пътническо отделение.

Гулбенкян получава уникалната машина през 1966 г., на която се радва до края на дните си. Тя е включена в завещанието на милионера. След смъртта на Нубар колата отива при... градинаря на Гулбенкян.

Да живееш красиво не е забранено дори след смъртта.

Нубар Гулбенкян W100 Mercedes-Benz 600 Mercedes