Мъск е дарил над $5,7 млрд. под формата на акции в Tesla

Това го превръща във втория най-голям дарител за миналата година в САЩ.

Пламен Георгиев,
Илон Мъск

Getty Images

И лон Мъск е дарил 5 044 000 акции в Tesla, показват документите, подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ. Това се е случило между 19 и 29 ноември миналата година.

На база борсовата цена на акциите в онзи период, дарението възлиза на $5,74 млрд. Документите не казват името на реципиента

Тук веднага може да припомним Twitter дискусията на Мъск с изпълнителния директор на Програмата за изхранване на световното население на ООН. Така че цифрите се връзват, предстои да разберем дали наистина Мъск е дарил тези средства за решаване на проблема със световния глад.

Миналата година Мъск се допита до последователите си в Twitter дали да продаде част от акциите си в Tesla, което се и случи. Затова по-късно той каза, че ще плати над $11 млрд. данъци. Не пропусна и да размени остри реплики с Барни Сандърс и Елизабет Уорън, които призовават богатите хора да плащат повече данъци.

Това дарение ще свали сериозно от данъчното бреме на Мъск, между 40 и 50% от въпросните $5,7 млрд., но това не е важното в случая.

Към момента все още няма коментар от Tesla.

Дарението нарежда Мъск като втория най-голям дарител в САЩ след Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс.

Според бизнес списанието Forbes, Мъск и Джеф Безос са дарили под 1% от нетното си богатство, докато Уорън Бъфет и Джордж Сорос – над 20%.

През миналата година Мъск и Musk Foundation са отпуснали $100 млн. за тези иноватори, предложили технологии за премахване на въглерода от атмосферата. Миналата година той дари и $20 млн. за училищата в окръг Камерън, Тексас, където се намира ракетната площадка на Space X. Скромните $10 млн. са отишли и за град Браунсвил.

Източник на статията: reuters.com

Tesla Илон Мъск