Koenigsegg ще атакува три рекорда за скорост с Jesko Absolut

Компанията иска да държи короната с три поредни автомобила

Мартин Дешев,
Koenigsegg Jesko Absolut

, Koenigsegg

Koenigsegg Jesko Absolut

Koenigsegg заяви, че скоро ще атакува два рекорда за скорост с актуалния си хиперавтомобил Jesko Absolut, съобщава Motor1. Компанията иска да вземе рекордите от сегашния им притежател, които също са нейни автомобили – Agera RS и Regera.

През 2017 г. той постави рекорд за най-висока средна скорост – 447 км/ч или 277.8 мили в час. Средната скорост се измерва чрез изминаване на дистанция в двете посоки в определен времеви диапазон.

Досега нито един шосеен автомобил не е успял да постигне по-добър резултат. През 2019 г. Bugatti Chiron Super Sport 300+ достигна 489 км/ч или 304 мили в час, но не направи повторен опит в обратната посока и така рекордът не официален. В последствие Bugatti обяви, че вече няма да преследва подобни рекорди за скорост.

През 2021 г. SSC Tuatara достигна 282.9 мили в час или 455 км/ч. в двете посоки, но колата не беше хомологизирана за нормалните шосета. Затова Agera RS все още държи официалния рекорд.

Колата притежаваше и друг рекорд – най-кратко време за 0-400-0 км/ч., който в последствие беше взет от Regera. Agera RS е и най-бързият автомобил на обществен път. „Да, Jesko Absolut ще атакува тези рекорди в скоро време“, казва Koenigsegg.

Jesko е настоящият хиперавтомобил на Koenigsegg, като е кръстен на бащата на основателя на компанията Крисчън Кьонигсег. Колата беше представена в две версии – Jesko Attack и Jesko Absolut. Първата е с голямо крило и аеродинамика за максимална стабилност и скорост на писта. Absolut е с аеродинамика за максимална скорост. Автомобилът беше представен през 2020 г., като още от тогава Koenigsegg има амбицията да го използва, за да вземе рекордите.

скорост хиперавтомобил спортни коли автомобили коли