Кандидат за рекорд: Mercedes W123 навъртял 7 млн. километра

Повече технологии – по-малък пробег. Това общо взето е закономерността днес, но преди години беше важно едно – колко е здрав двигателят. А в този случай очевидно е бил доста здрав

Mercedes W123

, Mercedes-Benz

Старт на производството на Mercedes-Benz (W123) в Зинделфинген (снимката е илюстративна)

А ко е на лизинг, колата обикновено трябва да ви служи 3-4 години, но в нашата страна важи максимата „колкото по-дълго, толкова по-добре“. Така на преден план излизат модели, за които милион километра не са проблем. Истината е, че такива коли вече не се правят, а където ги има, те са таксита.

За един такъв случай разказва изданието Tenerife News. Герой на техния разказ е Mercedes 240 D (W123) в доста рядко изпълнение с дълга версия. Дългият 5,35 метра автомобила е такси на острова от 1988 г. В него могат да седнат до седем човека плюс шофьора. Единствената екстра на дизеловия двигател със 72 к.с.: петстепенна механична скоростна кутия.

Зад рекордьора Benz стои някой си Доминго, станал известен на Канарските острови като "Домингито". Според "Tenerife News", дългият 240 D се използва на три смени по осем часа всяка. Това прави около 700 километра на ден. Колата вече е изминала 7 милиона километра!

Според Tenerifa News, с пробег от 5000 километра на седмица, 240 D изисква до 52 смени на масло на година. Освен това има фиксирани интервали за поддръжка. Например двигателят OM 616 се проверява щателно на всеки милион километра. Настоящият двигател е едва втори под капака.

Домингито е прехвърлил таксито и компанията на сина си. През 2008 г. един от шофьорите излиза с идеята да реставрира 240 D и да го превърне във флагман на компанията. Речено – сторено.

По това време колата е с 3,8 млн. километра на оборотомера. Оттогава пробегът се е увеличил почти двойно. Въпреки че компанията полага всички усилия да запази възможно най-много оригинални части, седалката на водача и воланът са нови. Пътническите седалки също са претапицирани.

Купето е подсилено, за да се предотвратят счупвания от умора на метала. Монтираните в момента спирачки са взети от по-модерен Mercedes.

Източник на статията: motor1.com

рекорден пробег Mercedes W123 рекорд рекордьори