Рекордьорът на Tesla и всички електромобили гони 2 млн. километра (видео)

Очевидно Хансйорг фон Геминген не се е успокоил, защото от лятото на миналата година досега е изминал 300-ина хиляди километра

Пламен Георгиев,
Хансйорг Геминген Tesla Model S

CarMarket.bg/YouTube

Д ебютът Cybertruck миналата седмица (след години отлагания и обещания) бе исторически момент за Tesla. Но на няколко хиляди километра, в Германия, очакваме пореден крайъгълен камък в историята на марката. Няма да мине много време, преди Хаскйорг фон Геминген да завърти 2 млн. километра със своята Tesla Model S.

Към момента Геминген-Хорнберг вече е минал границата от 1,9 км, а във видеото накрая на статията ще разберете повече за него, тъй като до момента следяхме приключенията му с Model S предимно от спорадичните му изяви в Twitter.

Трябва да кажем обаче, че не се е успокоил, защото от лятото на миналата година досега е навъртял само 300-ина хиляди километра. Тогава писахме за последно за него, когато достигна до кота 1,6 млн. километра.

Иначе историята на неговата Model S P85+ е позната. Той я купува през 2014 г. като демо автомобил с 30 000 км на километража. В края на есента на 2019 г. достига 1 млн. км, а сега вече е близо до границата от 2 млн. километра.

Геминген е сменил три батерии (по гаранция), но много мотори. Само един мотор е направил 780 000 км, оттам насетне всички останали мотори правят по 50 000 – 70 000 километра, след това се налага смяна. Той казва, че именно моторът на този конкретен модел е много проблем, но и че Tesla си мълчат за това. Споделя, че е ходил в Хърватска, където човек се занимава с оптимизиране на моторите, кара с такъв, с който вече има над 100 000 км. Реално за тези 1,9 км са сменени 13 електромотора!

Той твърди, че не шофира с повече от 100 км/ч в ежедневието си, макар да живее в страната, известна с това, че на част от магистралите си няма ограничение на скоростта. Той е и доста внимателен към батериите, зарежда ги от 15 до 70%.

Подобно внимателно отношение към автомобила е причината настоящата му батерия да е изгубила само 8% от капацитета си след 150 000 км, като има пробег от 400 км с едно зареждане. Предишната батерия е била деградирала много сериозно, до степен такава, че да му осигурява само 260 км пробег.

Геминген-Хорнберг не е шофьор на такси, просто шофира адски много. Бил е с Model S на пътуване в Африка (където е навъртял около 6000 км), дори в Китай (но я е превозил на кораб дотам).

Но Model S не е единственият модел на Tesla, който Геминген притежава. Той е собственик и на оригиналния Tesla Roadster, на който е навъртял 735 000 км.

рекорди на Гинес рекорден пробег Tesla Model S Хансйорг фон Геминген