Ясен е виновникът за спада в продажбите на електромобили, това е „Мистър Бийн”

Роуън Аткинсън бе обвинен за „увреждане” на репутацията на електрическите автомобили, което допринесло за спада на продажбите им във Великобритания

Пламен Георгиев,
Роуън Аткинсън

, Getty

Роуън Аткинсън

В сички го познават като Mr Bеan, но Аткинсън е изявен автомобилен фен, притежател допреди няколко години на McLaren F1 (който бе продаден за 8 млн. британски лири). През юли миналата година той публикува в Guardian свои размисли и страсти на тема електрическа мобилност, озаглавени: "I love electric vehicles - and was an early adopter. But increasingly I feel duped."

Във вторник името на Аткинсън бе извадено на преден план, когато в Камарата на лордовете в британската столица се проведе среща на комитета за екология и климатични промени.

Организацията Green Alliance сподели своите виждания за основните препятствия, пред които се изправя правителството по пътя към забрана продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели.

И тези "мислители" са стигнали до извода, че една от най-вредните статии за каузата на британското правителство е тази, която споменахме, написана от комика. И според организацията, споделена многократно.

В статията си Аткинсън казва, че „меденият ни месец с електромобилите е към своя край”, като заключението му е: „запазването на стария бензинов автомобил може да е по-добре от покупката на електромобил.” В статията той нарича електромобилите „бездушни”, като най-голямата му критика е по отношение на литиево-йонните батерии.

Отзвукът от тази статия тогава бе такъв, че The Guardian се принуди да даде право на отговор на Саймън Еванс, редактор по климатичните теми в Carbon Brief. Тогава Еванс заяви, че „най-голямата грешка на Аткинсън е, че не признава големите екологични ползи, които носят електрическите автомобили, сравнение с коли с двигатели с вътрешно горене.”

Мистър Бийн Роуън Аткинсън