Блокираш линейка, печелиш присъда, отнемане на книжката и глоба

Тази новина е във връзка с безкрайния низ от закани за борба срещу родните джигити по пътищата. Но Острова не ги бавят

Пламен Георгиев,
линейка Великобритания

iStock

С игурни сме, че сте го забелязвали безброй пъти: тежък инцидент на пътя, след което едни и същи „специалисти” обикалят телевизионните студия в продължение на седмица. При гастролите се обяснява, как се започва „война срещу нарушителите по пътищата”, „законите са добри, но не се спазват”, „ние ги ловим, те ги пускат” и т.н.

Следва затишие до следващия сериозен инцидент и отново същото. Но резултати никакви. Затова сега разказваме за случай от Великобритания, при който местен джигит, както обичат по телевизиите да обобщават, умишлено блокира линейка да не го изпревари.

Става въпрос за случка от февруари, при която Албърт Бътлър със своята Suzuki Vitara блокира линейка, която се опитва да се отзове на спешен сигнал.

Камера в линейката улавя забранените действия на Бътлър. След като линейката го изпреварва, шофьорът си връща лидерството, ако коментирахме Формула 1, и използва т. нар. brake test прийом – натиска спирачките и блокира линейката така, че тя да не го изпревари.

Какво е причинило гнева на този водач, не е ясно, а е и абсолютно без значение. Факт е, че в рамките на осем месеца съдът вече се е произнесъл. Не че там съдилищата не са претрупани, както тук се вади такъв довод под път и над път. Но назидателните постановления винаги са имали оздравителен характер върху обществото.

В случая съдът в Рединг осъжда Бътлър на 8 месеца ефективна присъда, която в последствие е променена на 18 месеца условно. Но в същото време му отнема книжката за 3 години и го глобява с 600 британски лири.

война по пътищата Великобритания Линейка пътни нарушители пътни инциденти нарушения