Без последствия за милионера, който вдигна 417 км/ч на немски аутобан

Прокуратурата в Германия се самосезира и чешкият милионер бе заплашен от наказателна отговорност за изпълнението си на пътя.

Пламен Георгиев,
Bugatti Chiron

, Bugatti

Bugatti Chiron

Ч ешкият Милионер Радим Пасер има отколешна любов към Bugatti и високите скорости. През 2015 г. той разви 402,5 км/ч с Bugatti Veyron, а през лятото на 2021 г. използва Chiron с неговия W16 двигател и 1500 к.с., за да стигне до 414 км/ч (Пазар публикува две видеа, на едното се вижда 414 км/ч, на другото 417 км/ч).

Двата клипа бяха разпространени през есента на миналата година. Тогава Пасер разказа, че са били взети всички възможни мерки за безопасното изпълнение: избор на участък от аутобан с добра видимост, като пробегът е бил направел рано сутрин, когато няма много движение. Това се е осъществила на участък от А2 между Берлин и Хановер.

Постижението на Пасер е най-високата (известна) скорост, записана на обществена пътна мрежа, която не е затваряна за други участници.

В последствие германският транспортен министър порица поведението на милионера, а в началото на годината полицията в Саксония-Анхалт заведе дело срещу Радим Пасер, което предаде на прокуратурата.

Полицията разследва „вероятността за забранено автомобилно състезание”. Ако се бе доказало, че това е така, то Пасер щеше да е заплашен с до 2 години ефективна присъда за затвор.

Сега стана ясно, че прокурорите от град Стандал са се отказали да повдигат обвинение на Пасер. Те са стигнали до заключението, че той не е заплашил никого на пътя. В описанието на видеото пише: “04,50 ч, неделя. 10 коли на 10 км, т.е. 1 кола на 1 км. Добра видимост на 3-4 км напред, това значи достатъчно време за реакция.” Продължението е следното. „Chiron може да спре от 400 до 0 (км/ч) за 9 секунди. Всички автомобили са в дясната лента. Имаше по-ранно минаване по отсечката, за да се уверим, че няма нищо на пътя. По продължение на отсечката има ограда, така че няма опасност от животни. Трима човека наблюдават от три моста за максимална безопасност.”

Bugatti Chiron Радим Пасер