Bentley вкарва до 210 грама злато с 3D принтиране в Batur

От компанията твърдят, че този процес се използва за пръв път в автомобилната индустрия

Пламен Георгиев,
Bentley Batur

, Newspress / Bentley

Bentley Batur

Bentley Batur е най-бързият (може би и най-ексклузивният) в 103-годишната история на компанията от Крю. И, след като гаргата така и така е рошава, някой е решил, че ще е добре на тези 18 специални клиенти да им се предложи и обилно количество злато.

За пръв път в автомобилната индустрия Bentley използва технология за 3D принтиране на злато в Mulliner Batur W12. Моделът е ограничен до 18 бройки, които вече са продадени на стартова цена от 1,65 млн. британски лири (без данъци и опции). А сред опциите е въпросното 18-каратово злато. При желание клиентът може да поръча до 210 грама от него в своята машина. То се използва в основни акценти на интериора, в това число върху въртящия се регулатор Charisma Dial, старт/стоп бутона, по вентилационните отвори Organ Stop на арматурното табло, както и по волана.

Newspress / Bentley

Златните детайли са изработени съвместно с Cooksongold, член на Heirmerle + Meule. Използването злато е рециклирано от стари бижута, смлени на фино „брашно”, с което се извършва 3D принтирането.

Легендарният 6,0-литров W12 двигател на Bentley генерира над 740 к.с. в Batur. Инженерите са добавили технологиите eLSD, четири завиващи колела, 48-волтови електрически активни анти-рол барове. Но купето не се ограничава само до златните опции, напротив. Специалните клиенти на Mulliner могат да избират от титаниеви детайли, устойчиви Natural Fibre материали, дори нисковъглеродна кожа (каквото и да значи това), добита в Шотландия.

Bentley Bentley Batur