Z9 GT е мегаватово чудовище на Denza и Mercedes

Колата ще се предлага и в Европа

Мартин Дешев,
denza z9 gt

Denza / MIIT

Д ъщерният бранд Denza на BYD и Mercedes представи (неофициално) новия си автомобил Z9 GT, съобщава CarScoops. Световната му премиера ще е на 25-ти април на автосалона в Пекин, но подробностите за него се появиха доста по-рано.

Както стана и с колата на Xiaomi, първите снимки и подробности за нея се появиха на сайта на китайското Министерство на индустрията и информационните технологии. То редовно публикува данните за всички превозни средства, които са получили нужните разрешения да бъдат продавани в страната.

Така разбираме предварително, че Z9 GT ще е чудовище. Колата ще е с три електромотора. Първият е отпред и е с мощност 308 к.с. Другите два са за задната ос и развиват по 322 к.с. всеки. Така общата мощ е 952 к.с.

Максималната скорост ще е 240 км/ч, като засега компанията не разкрива данните за ускорението. Знае се обаче, че ще е много тежка – 2875 к.г. Това я прави по-тежка от Rolls-Royce Cullinan и Mercedes EQS SUV.

Голяма част от теглото ще е заради огромната батерия. Тя ще използва BYD Blade дизайн и е предвидена за голям пробег.

Самата Z9 GT също ще е голяма. Ще е дълга 5180 мм, широка 1990 мм и 1500 мм висока. Междуосието е щедрите 3125 мм. Това я прави по-голяма от Porsche Taycan Sport Turismo, което изглежда ще е основният му конкурент.

Z9 GT залага и на дързък дизайн, който ще направи колата разпознаваема от пръв поглед. Засега цената ѝ остава неясна, но вероятно ще бъде обявена по време на премиерата. BYD казва, че моделът ще се продава в целия свят и идва в Европа догодина.

Denza електромобили електрически автомобил автомобили коли