Volkswagen цели „маржов паритет” при някои EV до 2025 г.

За да печели повече от електромобили, VW трябва сам да произвежда батериите за тях

Volkswagen електромобили семейство

Volkswagen

Г лавният финансов директор на Volkwagen Group казва, че покачващите се цени на материалите за батериите са причината, заради която производителят трябва да изчака до 2025 г., за да постигне същите маржове на печалба като при колите с ДВГ, предава Automotive News.

„Много голяма част от постигането на паритет при маржа на печалбата зависи от суровините”, заявява Арно Антлиц по време на конференцията Reuters Automotive Europe.

Сега, на фона на покачващите се цени на суровините, постигането на по-голяма печалба от електрическите автомобили зависи от това Volkswagen сам да произвежда батериите си.

Антлиз казва, че „през 2025 г. и насетне планираме да постигнем паритет в маржа на печалбата”, особено за модели, използващи собствени батерии на VW.

VW "планира значим положителен марж” за ID.2, който ще влезе в производство в Испания през 2025 г. Той трябва да е на цена под 25 000 евро.

Антлиц каза още, че Източна Европа остава най-вероятната локация за следващия завод на марката за батерии, като се водят преговори с конкретни локации.

Очакваше се решение къде ще бъде построен следващият завод да бъде взето миналия декември, но през март стана ясно, че VW чака подробности от ЕС за субсидиите, за да вземе окончателното си решение.

VW все още прави оценка на това дали да преоборудва завода си във Волфсбург за производство на електромобили, или да построи нов за моделите, наречени Trinity.

Забавянето на новото поколение EV дава възможност на VW да трансформира завода си във Волфсбург, като така спести средства от това да построи нов завод за 2 млрд. евро.

Арно Антлиц маржове паритет в цените Volkswagen I.D. Volkswagen