Toyota FT-Se е електрическа MR2 от мечтите ни

Макар все още да няма никаква техническа информация за модела, FT-Se определено привлича вниманието с дизайна си

Пламен Георгиев,
Toyota FT Se

Toyota

С лед като загатна за интригуващия електрически спортен концепт преди седмица, Toyota представи официално FT-Se на стартиращото днес Japan Mobility Show в Токио.

Автомобилът е наречен концеп, както и всичко останало, което ще ви представим от Токио. След определението концепт следва и по-любопитното уточнение, че той е „една от опциите за спортни автомобили”, които Toyota проучва в СО2-неутралното бъдеще.

Toyota

А това е доста интересно и обещаващо, тъй като едва ли някой ще оспори, че FT-Se изглежда блестящо. Освен очевидното вдъхновение от Supra и GR 86, дизайнерите на Toyota изглежда са доразвили идеята от GR Sports Concept 2021, за да извият форми, които изглеждат модерни, агресивни и, не вярваме, че ще го кажем по адрес на Toyota, но и секси.

Toyota

Предницата веднага приковава погледа с тъмната решетка и големите въздуховоди, обградени от вертикалните дневни LED светлини.

Агресивната предница е допълнена от остри предни панели и форма на купето, напомняща за Lotus Evora. Джантите са типични за спортен автомобил, а под тях се виждат червените спирачни апарати. Капкообразната линия на покрива завършва в малък спойлер, което не навява аналогии с McLaren. Дръжките на вратите са скрити, а страничните огледала с малки.

Toyota

Toyota казва, че силуетът на GR е подвластен за стремежа за намаление на въздушното съпротивление. Драматичният ръб, който започва над задните колела има за цел да насочи въздушния поток към споменатия спойлер, за да притисне допълнително колелата върху пътя. Освен това Toyota показва и състезателна версия на модела с фиксиран към задното стъкло заден спойлер. Между другото не си спомням от дълго време да съм писал толкова за дизайна на която и да е Toyota. Тази просто изглежда феноменално. Стискаме палци здравият разум в компанията да надделее и час по-скоро да бъде взето решение за серийно производство, па макар и ограничено. Но тази кола трябва да бъде произведена.

Toyota

А какво да кажем за интериора? Той е също толкова драматичен, колкото е и екстериорът. Пред водача е позициониран нетипичен волан, от двете страни на който има по два малки дисплея, на които са изведени най-важната информация за автомобила и инфотейнмънт. Над волана пък е малко приборно табло. Има още карбонови „корита” Recaro, тапицирани в прекрасна синя Алкантара. За облицовка на вратите, долната част на арматурното табло и централната конзола също е използван син материал, много вероятно от рециклирана пластмаса. На снимка изглежда впечатляващо като решение и изпълнение.

Japan Mobility Show Toyota FT-Se Concept Toyota