Renault Scenic ще се завърне на пазара като електромобил

Новият електрически модел ще залага на ретро формите, като трябва да го видим на пазара през 2024 г.

Пламен Георгиев,
Renault 5 Concept

Renault

На снимката виждате Renault 5 Concept.

П ланът Renaulution на Renault ще направи още една ретро стъпка напред за връщане към живот на легендарния миниван Renault Scenic, съобщава autoexpress.co.uk. Британското издание дори показва рендъри на бъдещия модел, от които става ясно, че моделът ще заложи на основните дизайнерски решения от електрическия Megane, но с някои интерпретации.

Новият модел ще използва електрическата платформа CMF-EV, която дебютира в новия Megane E-Tech Electric. Още тази седмица ще ви разкажем подробно за него, тъй като нашата медия бе сред първите, имали възможност да тестват модела.

И докато Megane Electric е конкурент на Volkswagen ID.3, Scenic ще конкурира ID.4.

Auto Express очаква, че новият Scenic E-Tech Electric ще влезе в продажба през 2024 г., което означава, че ще видим модела под някаква форма още тази година, дори британското издание предполага, че това ще стане през май. Това предвиждане се основава на изказване на Лука де Мео:

 <blockquote>Тази концепция ще е предвестник на бъдещ модел. Когато правим концепти, искаме да ги превърнем в реални автомобили.”</blockquote>

Попитан директно от Auto Express дали възроденият Scenic ще запази оригиналната си миниван форма, Лука де Мео отговаря: „Не. Няма да прави друг MPV; ще направим по-прогресивен модел от това.” Той добавя, че Scenic ще трябва да предлага повече “пространство и пробег” от Megane.

Новият Scenic ще се предлага само в 5-местна конфигурация. Попитан миналата година, по време на автомобилното изложение в Мюнхен, дали платформата CMF-EV може да поддържа 7 места, изпълнителният вицепрезидент на Renault, Жил Ле Бурне, отговаря: ”Не, не е планирано да правим това. Може да имаме задвижване на четирите колела, но не три реда седалки.”

Това не изключва възможността в даден момент за 7-местен Grand Scenic върху ревизирана платформа CMF-EV.

Новият Scenic се очаква да следва дизайна на Megane, но с няколко дизайнерски новости и по-голяма височина. От рендърите на британското издание се виждат нова интерпретация дневните LED-светлини и супер тънки фарове. Задният светлинен подпис е познат от Mеgane.

Източник на статията: autoexpress.co.uk

Renault Scenic електромобили Renault