Panasonic влага $4 млрд. в нов завод за батерии за Tesla

Той ще бъде изграден в Канзас и ще прави новите 4680 клетки

Tesla зарядни станции

iStock

К омпанията избра Канзас за новия си завод, в който ще вложи $4 млрд. и ще наеме около 4000 работници. Победителят изпревари Оклахома заради близостта до Тексас и по-добрите данъчни условия.

Panasonic цели да утрои или учетвори капацитета си за производство на батерии във всичките си заводи до фискалната 2028 години от настоящото ниво от 50 GWh годишно, пише Nikkei Asia. Този план предвижда монтирането на две производствени линии в завода в префектура Окаяма през тази фискална година. Само тази инвестиция е в размер на $580 млн., като така японският завод ще започне да прави клетките 4680.

Става ясно, че увеличеното търсене от Tesla е основният фактор за решението да се построи нов завод в САЩ. Инвестицията ще е най-голямата в историята на Канзас, достатъчна да се построи един от най-големите заводи за батерии за електромобили в Щатите.

Panasonic, заедно с Tesla, произвежда в Gigafactory 1 в Невада. В тази мощност японците инвестираха около $1,455 млрд.

През последните месеци редица производители обявиха плановете си да построят заводи за батерии в САЩ. LG и General Motors ще похарчат общо $2,6 млрд. за нов завод в Мичиган. LG Energy Solution ще инвестира $1,4 млрд. за нов завод в Аризона, който ще започне да произвежда през 2024 г. CATL също възнамерява да строи в САЩ, за да снабдява Ford и BMW. Hyundai също наскоро обяви инвестиция в размер на $5,54 млрд. за завод в Джорджия.

Panasonic батерии батерии за електромобили