Kia EV9 е „Световен автомобил на годината“

Огромният 7-местен модел спечели отличието и в категорията „Световен електрически автомобил“

Kia EV9 GT Line

, Kia

Kia EV9 GT Line

Ц еремонията по връчването на отличията в конкурса World Car Awards се проведе по време на Автомобилен салон Ню Йорк. Списъкът с победителите е добиниран от електрически автомобили. Най-големият приз, титлата „Световен автомобил на годината“ получи Kia EV9, която бе отличена и в категория „Световен електрически автомобил“.

Тези отличия не могат да се приемат като изненада, тъй като моделът бе много топло приет от световните медии, включително и нашата, когато тествахме модела, който за момента едва вторият 7-местен електромобил на пазара в Европа (след EQS SUV, но неговата цена е колосална). У нас обаче Kia EV9 дори не бе допуснат до финалните петици в родния конкурс „Автомобил на годината в България? Защо ли?

Корейската група отмъкна още един приз, той отиде при Hyundai за Ioniq 5 N в категорията „Спортен автомобил“. Това обаче може да се приеме двузначно, тъй като в същата участваха BMW M2 и XM.

Но това в никой случай не може да отнеме от качествата на Ioniq 5 N, чийто два електромотора генерират впечатляващите 650 к.с. Те ускоряват модела до 96 км/ч за 3,3 секунди, нещо, което ще изпитаме съвсем скоро, при това на писта.

Продължавайки с електромобилите, Volvo EX30 бе обявен за „Световен градски автомобил“ в конкуренцията на BYD Dolphin и Lexus LBX.

BMW i5 / 5-Series се справи с конкуренцията Mercedes E-Class и EQE SUV, за да бъде обявен за „Световен луксозен автомобил“.

Kia EV9 Световен автомобил на годината