Kia EV3 е най-бюджетният електромобил на марката, предлага до 600 км на ток

Моделът идва с две батерии, i-Pedal, V2L е много други технологии, очаква се цената му да стартира около 35 000 евро

Kia EV3

Kia

Т ова е поредният електрически модел в гамата на Kia, който марката представи днес. Подобно на EV9, сега и най-малкият EV в гамата следва дизайнерската философия на марката "Opposites United".

Kia EV3 е с дължина 4300 мм, широчина 1850 мм и височина 1560 мм при междуосно разстояние от 2680 мм. Моделът е развит върху платформата E-GMP (Electric Global Modular Platform) и четвърто поколение акумулаторни батерии на Kia.

Новото попълнение в гамата се отличава с усъвършенствана аеродинамика, която включва изцяло затворена с 3D панели подова секция и впечатляващо нисък коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,263.

Kia

За разлика от многото линии отвън, в интериора забелязваме изчистени линии на арматурното табло. Двата сензорни екрана с диагонал 12,3 инча са допълнени от 5-инчов отделен екран за сензорно управление с докосване на функциите на климатичната инсталация.

В много области на интериора на новия EV3 като например в седалките, облицовката на тавана, подлакътниците във вратите, постелките на пода и панела под задния прозорец, могат да бъдат открити и елементи, изработени от полиетилен терефталат (PET) – един от най-лесно поддаващите се на вторична обработка и рециклиране полимерни материали в света.

Kia

Стандартният вариант EV3 Standard се предлага с капацитет на акумулаторната батерия 58,3 кВтч, докато EV3 Long Range е оборудван с акумулаторна батерия с капацитет 81,4 кВтч.

И двете версии използват тягов електродвигател с мощност 150 кВт и максимален въртящ момент 283 Нм, който позволява отлично време за ускорение от 0 до 100 км/ч за 7,5 секунди. Максималната скорост на EV3 е 170 км/ч.

EV3 Long Range предлага автономен пробег до 600 км (WLTP). Благодарение на усъвършенстваната система за управление на зареждането процесът отнема 31 минути при възстановяване на заряда на акумулаторната батерия от 10 до 80%.

Kia

EV3 е и първият модел, който се възползва от предимствата на новата технология за рекуперативно спиране i-Pedal 3.0 на Kia. При нея водачът разполага с възможност за регулиране на нивото на рекуперация според конкретните условия или лични предпочитания, така че да се възползва от удобствата на шофиране „с един педал”.

С представянето на новия EV3, Kia става първият автомобилен производител, който въвежда функцията V2L (Vehicle-to-Load) за зареждане и захранване на външни консуматори в сегмента на компактните електрически SUV модели.

Kia Kia EV3 Concept електромобили в България