Hyundai ще лансира в Европа електромобил за 20 000 евро

Casper ще е корейският отговор на най-достъпните е-модели от Renault, Stellantis и VW

Пламен Георгиев,
Hyundai Casper

Hyundai

Т ази година се очаква Hyundai да лансира изцяло електрическа версия на миниатюрния Casper, който е познат на родния за компанията пазар. В Европа Casper EV се очаква да стартира на цена под 20 000 евро, пише Automotive News.

Hyundai Casper ще се бори за клиентското внимание в конкуренцията на произвежданата в Китай Dacia Spring, на дебютиралия миналата година Citroen e-C3 и на очаквания Renault Twingo EV. В тази компания трябва да поставим и електрическите модели на MG Motors и BYD, от които всички масови марки толкова се страхуват.

Но това е първата вълна. Втората ще е от Renault 5, който ще бъде представен в края на месеца на изложението в Женева, както и няколко модела от марките на Volkswagen Group, включително потенциален такъв на базата на Renault Twingo, както е електрическа Fiat Panda, като тук очакваната цена на тези автомобили е 25 000 евро или по-ниска.

Източник на Automotive News съобщава, че електрическият Casper се очаква да бъде представен в Европа през третото тримесечие на годината. Статия в южнокорейския вестник Chosun Daily твърди, че производството на Casper EV ще стартира през юли.

Hyundai

Иначе Casper се продава в Южна Корея с 3-цилиндров мотор с 1,0 литър работен обем, какъвто вариант няма да видим в Европа. Моделът е базиран на платформата на i10, който се прави в Турция и се продава в Европа. Електрическият Casper ще се прави в Куанджу и ще се внася в Европа.

Южнокорейският бензинов вариант е дълъг 3,6 м, широк е 1,6 м и е висок 1,57 м.

Но наскоро в Швеция бе уловен доста по-голям като размери вариант на Casper, маскиран в камуфлажни „одежди”. Според специалисти този модел е с 200-250 мм по-дълъг от корейската версия, за да отговаря по-добре на европейските нужди.

Корейското издания Chosun Daily пише, че Casper EV ще разчита на LFP батерия и пробег между 200 и 300 км.

Hyundai 20 000 евро Hyundai Casper