Хиперколата Fulminea ще се пробва на Ринга, фирмата й набира средства

Италианският спортен автомобил е с 2040 к.с. максимална мощност. Цената му започва от близо 2 млн. евро

,
Estrema Fulminea

, Automobili Estrema

Estrema Fulminea

В началото на май 2021 г. италианската компания Automobili Estrema представи своя хиперавтомобил Fulminea с максимална мощност от 2040 к.с. Проблемът е, че оттогава не чувахме много за електрическата спортна кола.

До тези дни, когато - по случай новата година навярно, създателите на Fulminea обявиха, че първият сериен модел ще бъде представен през юни. Актуализиран спрямо показания преди близо 2 г.

Automobili Estrema

А през септември бегачката ще има визита на “Нюрбургринг”, където ще опита да счупи рекорда за обиколка на електрическа кола.

Нещо любопитно и леко странно, ще има коментари по този повод - вече има. Фирмата казва, че е стартирала производство, ще бъдат направени само 61 броя, а цената стартира от 1 961 000 евро.

Стартирала е и кампания за… набиране на средства за покриване на разходите за опита на Ринга. Трябва да събере 104 197 евро, а към момента са постъпили вече над 12 хил. Тук работата става леко съмнителна.

Automobili Estrema прави и сериал с девет епизода, в които ще покаже как е създадена колата.

Automobili Estrema

А замисълът за Fulminea е за революционен електрически хиперавтомобил, който разполага с ултра-кондензатори. И с „хибриден“ батериен пакет, който комбинира традиционни литиево-йонни батерийни клетки с твърди клетки, произведени от Avesta Battery Energy Engineering.

Така комбинирният капацитет на батерията от поне 100 кВч и рекордна енергийна плътност от 500 ватчаса на килограм. Компанията отбеляза също, че батериите са предвидени да тежат само 300 кг, така самата кола трябва да е 1500 кг.

Ако всичко е наред, Fulminea с четири електромотора ще може да се изстреля от място до 320 км/ч за по-малко от десет секунди. Говори се за пробег от приблизително 520 км в цикъла WLTP. Други технически данни не са посочени.

Automobili Estrema хиперавтомобил Нюрбургринг Estrema Fulminea