Актуализация вдига пробега и скоростта на зареждане на Skoda Enyaq

Софтуерната актуализация ME3 за моделите от семейство Enyaq подобрява пробега и скоростта на зареждане, както и някои критикувани дисплеи.

Пламен Георгиев,
Skoda Eniaq iV

Skoda

Skoda Eniaq iV

Skoda използва новата ME3 софтуерна версия в Enyaq Coupе iV от скорошното стартиране на производство. Доставените вече Enyaq iV на клиенти ще бъдат актуализирани безплатно при посещение на дилър през втората половина на годината.

Volkswagen вече въведе актуализацията E3.0 за произвежданите в Цвикау модели през декември 2021 г. Двете версии на Enyaq са единствените MEB модели в Европа, които не се произвеждат в Цвикау, но само докато стартира производството на ID.4 в Емден и ID.Buzz в Хановер.

За вариантите на Enyaq с батерия 62 kWh (58 kWh нето), мощността на DC зареждане се увеличава до 120 kW с актуализацията, като за батерията 82 kWh (77 kWh нето) тази пикова мощност вече е 135 kW – подобно на моделите на VW. Но Skoda се различава от Volkswagen, когато става дума за време за зареждане: докато времето за зареждане на VW до 80% пада от 38 на 29 минути, то Skoda казва, че ще са необходими 35 минути.

Новост е и “battery care mode”, който клиентите могат да активират от централния дисплей на инфотейнмънт системата. В този режим батерията се зарежда само до 80% при следващото зареждане. Програмата е проектирана да намали скоростта за зареждане с прав ток и максималната мощност на зареждане, за да се избегнат пикове на мощността. „Тези мерки, подобни на „eco mode” при смартфоните, помагат за запазване на батерията и удължаване на живота й”, коментира Skoda.

Целта на мерките е да се увеличи пробегът. Но Skoda не споменава какъв ще е новият пробег със софтуера ME3. Може би това е продиктувано от факта, че в противен случай ще се наложи нова хомологация, може би заради друга причина. Но при VW актуализацията E.30 ще вдигне пробега с до 50 км.

електромобили Skoda Enyaq iV Skoda