Жаби предизвикаха хаос на гръцка магистрала

Жаби предизвикаха хаос на гръцка магистрала

, ЕПА/БГНЕС

Жаби предизвикаха хаос на гръцка магистрала

Движението на магистрала в Северна Гърция бе парализирано днес за няколко часа след като хиляди жаби внезапно изскочиха на пътя, съобщи ДПА.

Шофьори на магистрала Егнатия, която свързва Солун с турската граница на река Марица,
разказаха, че жабите са се появили изневиделица, предизвиквайки няколко пътни инцидента и парализирайки движението.

Пътната полиция в продължение на няколко часа разчистваше сухоземните от пътя.

Става дума за естествено явление на миграция, обичайно за този период от годината, обясниха по-късно гръцки учени, цитирани от агенция АНА-МПА.

Всяка година в края на май жабите мигрират, така че е напълно нормално да задръстват пътищата, обясни Пасхалина Кириакопулу, професор по зоология в Аристотелевия университет в Солун.

В периоди след дъждове и в райони с много водни басейни жабите излизат по пътищата и се отправят към нивите, главно във вечерните и ранните сутрешни часове на денонощието, каза Кириакопулу.

Резултатът от жабешката миграция бяха три пътни инцидента, причинени от стреснати шофьори, които изгубили контрол над автомобилите си, съобщи полицията.

На подобни места в други европейски страни се поставят знаци, предупреждаващи шофьорите за опасност от изскачащи на пътя жаби.

Движението по магистрала 35 на територията на щата Минесота в САЩ бе блокирано за повече от осем часа във вторник заради катастрофа на два камиона и две леки коли. В един от камионите имало почти 18 млн. пчели.

По разказите на очевидци катастрофата започнала с удар на двете леки коли, в които се врязал и камионът с пчелите. Камионът загубил управление, завъртял се и ударил друг камион в съседната лента за движение.

Полицията и спасителните екипи, които пристигнали на мястото на произшествието, не успели дори да излязат от автомобилите си заради несметното количество разярени пчели, които излитали от разрушеното ремарке на камиона.

По данни на компанията, собственик на товарния автомобил, в ремаркето имало близо седем хиляди пчелни семейства.

Насекомите започнали да жилят всеки, който им се изпречвал на пътя. Извиканите пожарни коли започнали да заливат облака от пчели с вода и пяна за гасене на пожари.

Източник на статията: Vesti.bg