Всеки десети продаден през 2022 г. автомобил е бил електрически

7,8 милиона нови е-коли са пласирани през миналата година и общо 80,6 млн.

,
Зареждане електромобил Германия Tesla

iStock

В секи десети автомобил, продаден през 2022 г., е бил електрически, съобщава „Уолстрийт джърнал“, цитиран от БНР, като се позовава на предварителни изчисления на няколко аналитични компании едновременно.

По данни на LMC Automotive и EV-Volumes.com, през миналата година в света са продадени около 7,8 млн. електромобила, което е с 68% повече в сравнение с 2021 г. В същото време според LMC глобалните продажби до края на 2022 г. са 80,6 млн. Така делът на изцяло електрическите автомобили е 9,67%.

В Европа делът на EV вече е достигнал 11% от общите сделки, а в Китай - 19%. В САЩ пазарният дял на новите електрически превозни средства е много по-скромен - 5,8%. Но в сравнение с 2021 г. този показател се е увеличил с 81,25%.

Както вече няколко пътистана ясно, продажбите на “електрички” нарастват на фона на спадащите общи продажби.

VW е успяла да пласира 8,3 милиона автомобила през миналата година, което е със 7% по-малко от 2021 г. Но продажбите на е-коли на германския концерн са се увеличили с 26%.

BMW, Ford и Mercedes-Benz също отчитат спад в общите доставки, докато електрическите им автомобили са се продали повече от два пъти по-добре през 2022 г.

BMW Mercedes Ford Toyota Volkswagen електромобили електрически автомобили продажба нови автомобили