Tesla намали цените в Европа и САЩ

Някои модификации на Model 3 и Model Y излизат с близо 20 процента по-евтини

,
Tesla Model 3

, Getty Images

Tesla Model 3

Tesla намалява цените на своите електромобили в Европа и САЩ, съобщава уебсайтът на компанията. Това е част от нова стратегия за увеличаване на продажбите.

В Германия цените на Model 3 и Model Y са занижени с между около 1% и почти 17 процента в зависимост от модификацията. В различни стойности това се отнася също за Австрия, Швейцария и Франция.

В САЩ намалението за двата модела варира между 6% и 20%. Това е преди добавянето на федералния данъчен кредит до $7500. Tesla също така понижи цените за своя луксозен кросоувър Model X и седана Model S в Америка.

Това е завой спрямо политиката от м.г., когато заради инфлацията и други фактори цените няколко пъти бяха вдигнати. И е първото по-важно и касаещо клиентите решение на новоназначения изпълнителен директор на глобално ниво Том Джу.

За американски купувач на цената на Model Y пада общо с 31 процента.

Tesla намали цените в Китай и други азиатски пазари миналата седмица. Заедно с предишните намаления, обявени през октомври, и скорошните стимули, цената на най-големия пазар за коли в света на Model 3 или Model Y е намаляла с 13% до 24% спрямо септември.

Цитирани от Autonews анализаторите коментираха, че ходът ще повиши търсенето и ще задълбочи натиска към конкурентите да последват примера в Китай. Тази потенциална надпревара може да се пренесе и в Европа.

Model 3 беше най-продаваният електрически автомобил в Германия миналия месец, следван от Model Y, а третото място е за VW ID.4. Volkswagen наскоро повиши цената на ID.3, поставяйки го наравно с Model 3.

Tesla се размина с прогнозите на “Уолстрийт” за доставките през четвъртото тримесечие на м.г. и за цялата 2022 г. Ръстът на продажбите беше 40 процента - срещу очаквани 50 на сто.

Миналия месец Илон Мъск каза, че "радикалните промени в лихвените проценти" са променили перспективите за цялата индустрия и че Tesla може да намали цените, за да поддържа растеж, което ще доведе до по-ниска печалба.

намаление Илон Мъск цени на електромобили Tesla