Volkswagen ще ускори преминаването към електромобили

Всички детайли ще узнаем на 14 март, съдбата на проекта Trinity все още е неясна

,
Volkswagen ID 7

, Volkswagen

Бъдещият електрически Volkswagen ID.7

Volkswagen Group ще ускори преминаването си към електрически автомобили и ще преработи софтуерната си стратегия в петгодишен инвестиционен план, представен от ръководството на Надзорния съвет на концерна, се казва в изявление от Волфсбург.

На този етап не са посочени конкретни стъпки, това ще стане на пресконференция на 14 март.

Ключово място заема казусът със софтуера. Заради забавянето му няколко модела на всички марки в групата бяха отложени.

Остава загадка съдбата на проекта Trinity, въведен от предишния шеф Херберт Дийс. Той включва седан, който ще се предава в цял свят, нов завод, където да се прави, и цялостна визия. В края на м.г. се смяташе, че единствено колата не е заплашена от оттегляне, може само сроковете (2025 г.) да бъдат променени.

Шефът на марката VW Томас Шафер каза през декември, че решение за завода ще бъде взето този месец.

Бордът трябваше да обсъди кои нови модели могат да се произвеждат в завода на VW в Хановер, както и в Оснабрюк, на който може да бъде даден нов автомобил Porsche, според немски бизнес вестник Handelsblatt.

Служителите се страхуват, че 1000 работни места може да бъдат съкратени в Хановер, ако съоръжението не получи нова кола, добавя изданието.

Говорител на профсъюза опроверга Handelsblatt, като каза, че работните места в Хановер са гарантирани съгласно споразумение с компанията до 2029 г.

Плановете и стратегията на VW претърпяха ревизия, след като шефът на Porsche Оливер Блуме замени начело на концерна Херберт Дийс на 1 септември м.г.

Trinity стратегия Оливер Блуме електрически автомобили Volkswagen Group Volkswagen