Метлата във Volkswagen не подмина и шефа на дизайна

Правят се вътрешни промени, Йозеф Кабан е заменен от Андреас Минд, който идва от Bentley

колаж Йозеф Кабан Андреас Минд

Volkswagen Group

Йозеф Кабан до едно от последните си творения - ID. Buzz. На малката снимка е Андреас Минд.

М ащабните персонални промени във Volkswagen продължават. След като в средата на декември бяха заменени босове на няколко ключови позиции в групата, сега дойде ред да бъде отпратен шефът на дизайна на марката VW Йозеф Кабан.

Той ще бъде заменен от Андреас Минд, заемал аналогичната позиция в Bentley. Това ще стане на 1 февруари, пише Automobilwoche.

В края на м.г. цялата група VW се сдоби с нов шеф дизайнер - Михаел Мауер, заел позицията на Клаус Цикора.

Наследникът на Минд в Bentley ще бъде Тобиас Зюлман, който ръководи екстериорния дизайн на луксозната марка. Той се присъедини към Bentley през октомври 2021 г., след като преди това е работил в Bugatti, Aston Martin, McLaren и марката VW.

Кабан, който пое дизайна на марката VW през 2020 г., ще получи нов пост във VW Group.

Новият изпълнителен директор Томас Шефер не е бил впечатлен от някои от решенията на Кабан в нови модели, твърдят източници.

Дизайнерът беше помолен да промени ретро стила на концепцията ID. Life, представена на автомобилното изложение в Мюнхен през 2021 г., с по-модерен външен вид. Тя трябваше да визуализира външния вид на базовата електрическа кола ID., която трябваше да се появи през 2025 г.

Шефер също така помоли екипа на Кабан да преработи стила на предстоящия флагман VW Trinity, за да му придаде вид на кросоувър вместо на седан, както бе планирано поначало.

Изглежда, че Томас Шефер, а много вероятно и големият нов бос Оливер Блуме не са останали доволни от резултата.

Кабан започва кариерата си през 1999 г. във VW Group, където работи за Audi, Bugatti и Skoda. Наследникът му Минд (53 г.) също е кадър от VW Group. Израснал е във Волфсбург, където е централата на VW. Баща му е бил дизайнер във VW.

VW отказа да коментира промените. Очаква се в близките дни компанията да ги обяви официално.

Bentley Batur Андреас Минд Йозеф Кабан Томас Шефер Volkswagen Group Volkswagen