Таванът на цените на горивата в Хърватия: 3,13 лв. за бензина, 3,33 лв. за дизела

Ще бъдем гъвкави и ще въвеждаме мерки всяка седмица, ако е нужно, каза премиерът Андрей Пленкович

Бензиностанция Хърватия Ина

iStock

О т днес има таван на цените на горивата в Хърватия - 12 куни (3,13 лв.) на литър за бензина, 12,80 куни (3,33 лв.) за дизела, предаде местната агенция Хина, цитирана от БТА.

Такава мярка - тогава пробно, беше въведена и по-рано тази година.

Хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че правителството ще реагира и ще взима решения за цените на горивата всеки понеделник, ако е необходимо.

Продължаваме да работим в полза на гражданите и икономиката. Ще бъдем гъвкави и адаптивни и, ако е нужно, ще въвеждаме нови мерки всеки понеделник по време на правителствени конферентни разговори“, каза Пленкович по време на посещение в южния град Имотски.

Пленкович отбеляза също така, че миналият уикенд е бил най-добрият за хърватските магистрали по отношение на броя на превозните средства и събраните тол такси досега.

Подобни мерки има и в други страни на Балканите или компенсации като в България. Можете да видите стойностите в приложения линк.

А в Хърватия всички могат да се възползват от тавана, не само местните регистрации. За подобна волност Европейската комисия съди Унгария, която спусна такова решение.

Хърватия горива цени на горивата отстъпки таван на цените на горивата