„Ситисърфър“ – електрическа тротинетка от „Мини“ (видео)

Мини

, Мини

Мини Ситисърфър

И нтересен проект – „Ситисърфър Консепт“ (Citysurfer Concept), представи „Мини“. 

Става дума за електрическа тротинетка, която може да се сгъва и да се пренася в багажника дори и на тривратата версия на минито, така че да се използва за придвижване в самия център на града или в места, където трафикът или липсата на достатъчно паркоместа биха ви накарали да оставите автомибила си по-далеч. 

Освен че е удобно, новото транспортно средство е и екологично. То няма вредни емисии, а

с едно зареждане може да се изминат между 15 до 25 км.

Максималната му скорост е 25 км/ч.

Зареждането става по няколко начина – с щепсел от обикновен контакт или с кабел от запалката на автомобила; всяко спиране, докато се движите със скутера, също зарежда батерията. 

Тя собствено е монтирана във водонепроницаем корпус, интегриран в рамата под мястото за стъпване. При напълно изтощена батерия електромоторът се изключва автоматично и се отделя от главината на задното колело, така че „Ситисърфър“ може да се кара като обикновена тротинетка, без спирачното действие на двигателя да пречи.

Електрическото задвижване е особено подходящо за компактно превозно средство с лека конструкция – защото осигурява

висока пъргавина и маневреност в градски условия.

Мощността на електромотора се разгръща почти мигновенно и това позволява придвижване с къси фази на ускорение и спиране. 

Мини

От съображения за сигурност подпомагащата сила на електромотора се активира едва при определена минимална скорост, постигната с мускулната сила на водача – така се предотвратява неволно потегляне на превозното средство. Електрическото задвижване може да бъде деактивирано и по всяко време с превключвател на лостчето на спирачката. 

Теглото на „Ситисърфър“ е 18 кг. 

[video]1350[/video]

„Гъвкавите концепции за мобилност играят централна роля при преодоляването на предизвикателствата, породени от нарастващата урбанизация, промените в климата и намаляването на природните ресурси. 

Още днес повече от половината от хората по света живеят в големи градове и урбанизирани зони, а според прогнозите на ООН до 2030 г. техният дял ще се увеличи до над 60%. Напрежението, което се създава между индивидуалните потребности за мобилност и променящите се градски условия, води до увеличаване на изискванията към организацията и управлението на трафика вътре в самите метрополии“, посочват от „БМВ Груп“, компанията майка на „Мини“.  

Мини

„Урбанизацията е свързана с

намаляване на пространството за придвижване и на местата за паркиране точно в онези области

на големите метрополии, към които често се насочват особено много хора. Концентрацията на работни места, на местата за развлечения и пазаруване върху малка площ води до все по-натоварен трафик в ограничени пространства. 

Резултатите са задръствания и липса на достатъчно места за паркиране – феномени, които влияят не само на качеството на живота в засегнатите райони, но са свързани и с ненужни вредни емисии, рискове от инциденти, както и отразяващо се на икономиката загуба на време“, посочват от БМВ. 

Източник на статията: Vesti.bg

Мини