Система за аварийно спиране, която може да спаси живот

defaultimg

netinfo

Когато става дума за безопасност на пътя, всеки компромис може да коства човешки живот. За да възпрепятстват подобни нещастни случаи, от компанията Continental са разработили високоефективна система за аварийно спиране на име ContiGuard. Предназначението й е да предотврати или поне да намали последствията от нещастните случаи с участието на пешеходци или други автомобили по оживените градски улици. Според статистиката такива нещастни случаи представляват около 50 процента от всички пътни инциденти и почти винаги завършват с нанасянето на различни по тежест телесни повреди.

Системата ContiGuard използва данните от стереоскопична камера, свързана посредством компютър със спирачната система на автомобила. Тъй като този тип камери се състоят от няколко "очи", те могат не само да получат изображение на обекта или препятствието пред автомобила, но и да определят разстоянието до него. Подобно нещо е невъзможно да се осъществи с обикновените двуизмерни камери.

Камерата на ContiGuard е способна да открие дори попаднал случайно на пътя боклук, който би могъл да попречи на движението на превозното средство. Изобщо - засича всички видове препятствия, пешеходци и домашни животни, озовали се по един или друг начин на пътното платно.

Разработката безспорно заслужава адмирации. Благодарение на подобни системи, можем да се надяваме, че различните ситуации на пътното платно ще станат значително по-безопасни. Да се надяваме също, че подобни системи скоро ще бъдат въведени във все повече автомобили. И да не забравяме все пак, че наличието на ContiGuard или сродна на нея технология не е повод да отслабваме вниманието си на пътя, защото ние сме тези, от които зависи живота на хората около нас и на самите нас!

По материали на www.dailytechinfo.org.

Източник на статията: Vesti.bg