Renault обмисля да продаде част от дела си в Nissan

Средствата са необходими на Луко ди Мео, за да ускори плановете за електрическата трансформация на французите.

Renault Nissan

Getty Images

А ко се стигне до подобен ход, това би намалило дългогодишното напрежение между партньорите, подхранвано от непропорционалната собственост между двамата партньори, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Изданието твърди, че Nissan може да откупи част от 1,83 млрд. акции, които Renault притежава в японския си партньор. Източниците на изданието са пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите текат при закрити врати. Renault може да потърси и други купувачи за част от своите 43% в Nissan, твърдят същите.

От Renault и Nissan са отказали коментар. Към обяд в петък акциите на Renault скочиха с 8.3% на парижката борса.

Делът на Renault се изчислява на 983,5 млрд. йени (7,1 млрд. евро). Тези средства биха дошли добре на Renault, за да ускори прехода си към електрическа мобилност. По-важното е, че така ще се ребалансира 23-годишния алианс между двете марки. Nissan притежава само 15% от Renault (срещу 43% от френска страна), като в същото време няма право на глас – това е сериозен казус за мениджърите на Nissan от години.

Подобна продажба би помогнала да се финансира планът, който Де Мео очерта през февруари. Компанията планира да отдели EV бизнеса си в отделно подразделение, а бизнесът с конвенционални модели да се обедини с партньор.

Една от опциите е холдингът Geely, който контролира Volvo, казват източниците. По-рано тази година Renault и Geely постигнаха споразумение за завод в Южна Корея, като двете компании заявиха, че може да си партнират и в Китай. Коментар от Geely отново няма.

Ситуацията в Русия вероятно ще постави Renault в още по-тежко финансово положение, затова този ход с Nissan изглежда логичен и полезен и за двете страни. Източниците на изданието твърдят, че дори да се стигне до съгласие, то ще отнеме месеци, за да бъдат договорени условията.

Nissan би бил в по-добра позиция от миналогодишната си, ако Renault реши да продава. Японската компания разполага с $15,6 млрд. свободни средства, а оперативната печалба е на път да излезе на зелено за пръв път от 2019 г.

Източник на статията: bloomberg.com

Алианс Renaut-Nissan Renault-Nissan Nissan Renault