Renault и Geely ще използват петролни пари за производство на ДВГ

Парите от Aramco ще бъдат използвани за развитие на декарбонизационни технологии за бензинови двигатели

Пламен Георгиев,
Renault Geely Aramco

CarMarket.bg

Renault и Geely работят по финализиране на сделка за привличане на националната нефтена компания на Саудитска Арабия като инвеститор и партньор в общата компания, съсредоточена върху развитие и производство на бензинови двигатели и хибридни технологии, пише Automotive News.

Aramco е в напреднали разговори за придобиване на до 20-процентен дял от съвместната компания, създадена от френско-китайските концерни.

Според документ, с който са се запознали източници на Reuters, целта е тази година да се създаде компания за двигатели с вътрешно горене с годишен капацитет от над 5 млн. „нискоемисионни и хибридни двигатели и трансмисии”.

Новото съвместно дружество – с кодово обозначение „Horse” от Renault и "Rubik" от Geely – ще се стреми да разработва по-ефикасни бензинови двигатели и хибридни системи във времена, когато фокусът на автомобилната индустрия е насочен към преход към електрическо задвижване.

Миналата година Aramco обяви сътрудничество с Hyundai за развитие на модерни горива, които да се използват от хибридни задвижващи системи с цел намаляване на емисиите СО2.

Когато миналата година Geely и Renault обявиха сътрудничеството си, те разкриха, че в 17 завода за двигатели ще работят 19 000 човека.

Източник на статията: autonews.com

Renault Geely Aramco