"Ракета": Кадафи като автомобилен дизайнер

Ракета Кадафи като автомобилен дизайнер

, ЕПА/БГНЕС

"Ракета": Кадафи като автомобилен дизайнер

Либия представи два екземпляра на автомобилен прототип, чийто дизайн е по идеи лично на полк. Муамар Кадафи.

Моделът, който нескромно се нарича "Ракета", представлява според организаторите на проекта "бъдещето на автомобилната промишленост", предаде Франс прес.

Двата автомобила - зелен и бял, бяха представени след специалната среща на върха на Африканския съюз, организирана по инициатива на председателя на съюза, който в момента е именно Муамар Кадафи.

Външният дизайн на колата наподобява състезателна лодка "с цел максимална сигурност". Автомобилът е финансиран с либийски капитали и е изработен от италианския конструктор "Теско" (Tesco.it).

При работата си техническият екип на "Теско" се е придържал плътно към идеите на дизайнера Муамар Кадафи, за да произведе перфектната кола според представите на лидера, се казва в брошура, разпространена сред медиите.

Според пожелал анонимност член на италианската компания, прототипът на тази кола "струва някъде около 2 млн. евро". Той потвърди, че в момента се прави проучване за евентуално производство на автомобила в Либия.

"Ракетата" е с доста впечатляващи размери. Дължината й е цели 5,50 метра, ширината - 1,87 м. Колата, която по официални данни тежи 1860 кг, ще се задвижва от двигател с мощност 230 к.с.

Историята с "Ракетата" на Кадафи не е нова. Неин прототип бе представен още преди десет години - за 30-годишнината от революцията в Либия.

Сегашният автомобил, които се характеризира със странно заострените предна и задна част, не разкрива огромни разлики със студията, представена преди десетилетие.

Тогава тя бе хвалена като "най-сигурният автомобил" на земята. През 1999 г. серийното производство също трябваше да започне всеки момент.

Автомобилът бил наречен по този странен за пътническо превозно средство начин, за да се подчертае, че докато другите държави произвеждат ракети да убиват, либийското производство е вдъхновено от хуманни и миролюбиви подбуди.

Източник на статията: Vesti.bg