Първият в историята BMW M3 Touring e с 510 к.с., 280 км/ч

Рекордьорът от Ринга е малко по-дълъг и широк в сравнение с редовото комби. Поръчки започват да се приемат наесен

BMW M3 Touring

BMW

BMW показа автомобилът, който онзи ден постави рекорд за комби на пистата “Нюрбургринг” със 7:35,06 мин - M3 Touring.

Това е първото в историята M3 комби, така още една ниша (по-скоро нишичка) е заета, но в интерес на истината години наред армията верни фенове на марката призоваваше за този М вариант.

Със сигурност не е случайно, че той излиза на 50-годишния юбилей на дивизията. А с върховото постижение от Ринга зад гърба си, от утре до неделя ще се вихри и в Гудууд.

Да почнем от… сърцето, защото някои от горните факти и постижения ни водят към него - и от него. Двигателят е познатият 3-литров турбо редови 6-цилиндров с 510 к.с. Максималният въртящ момент - 650 Нм.

BMW

Силовият агрегат е свързан с 8-степенна автоматична предавателна кутия, която пък е в екип със стандартния за колата xDrive (двойно предаване). Има и Active M диференциал.

От място до 100 км/ч ускорението отнема 3,6 сек. С опционния М Driver пакет максималната скорост е 280 км/ч. А иначе - лимитирана на 250 км/ч.

Окачването е преработено - като за М. Автомобилът стъпва върху 19-инчови джанти отпред и 20- отзад. Като стана дума за опции, там личат карбоново-керамични дискове. Разпределението на теглото е приблизително 50:50 спрямо двата моста.

BMW

Напълно обяснимо в някои отношения комбито е уникално, а в други - следва М3 и М4. Това важи и за елементи по външния дизайн, като например типичната решетка, аеродинамичните огледала или пък спортната изпускателна система с четири тръби накрая.

BMW

Любопитно е, че М3 е с 8,4 см по-дълъг и със 7,6 см по-широк, отколкото редовия Touring на "тройката".

А тъй като е комби, все пак трябва да предлага практичност и тя е налице - 1510 литра товарен обем. Готови сте за морето. Каквито и цветове да изберете, покривът винаги е черен.

BMW

В интериора личи 12,3-инчов инструментален панел, който дава важните за шофьора контролни данни. А за забавленията има 14,9-инчов екран. Виждаме спортният волан. А, отново очаквано, тапицерията е от мерино.

BMW M3 Touring ще е наличен за поръчки от септември, а доставките на най-важните пазари започват още от ноември. Останалите ще почакат малко по-дълго. В Северна Америка и Китай май няма да дочакат изобщо - засега комбито не е предвидено за там.

BMW

премиера рекорд Нюрбургринг комби BMW M3 Touring BMW