Промяна в плановете - Mitsubishi ще продава хибридния Outlander в Европа

Това ще стане догодина, компанията си постави амбициозни цели за завръщане на Стария континент

Mitsubishi Outlander

, Mitsubishi

Американската версия на Mitsubishi Outlander. Европейската ще е различна.

Mitsubishi взе решение да продава новия Outlander в Европа от 2024 г., след като преди това смяташе да не го продава в региона, съобщи компанията. Той се предлага единствено като “плъг-ин” хибрид.

Предходното трето поколение Outlander беше най-продаваният модел на Mitsubishi в Европа. И най-продаваният такъв хибрид в Стария свят. През 2020 г. обаче японската компания реши да не внася актуалния модел, като част от решение за прекратяване на операциите на континента.

Mitsubishi обърна тази стратегия и сега възстановява бизнеса си в Европа на избрани пазари,на които ще продава коли, ребрандирани от нейните партньори в Renault-Nissan Alliance - ASX (Renault Captur) и Colt (Clio).

Последният Outlander използва второто поколение хибридното задвижване на Mitsubishi, включващо два електрически мотори, така задвижващи са и четирите колела.

Mitsubishi си поставя за цел годишни продажби от 130 000 броя в Европа до 2024 г., каза Крол пред Automotive News Europe през септември миналата година. За 2022 г. марката е изтъргувала 54 057 автомобила тук, което е с 14 процента по-малко от 2021 г.

Outlander ще бъде един от малкото “плъгини” в масовия среден SUV сегмент, заедно с Toyota RAV4 и Suzuki версията на RAV4 - Across. Предходното поколение Outlander пласира над 200 000 броя в Европа от 2013 г. насам, преди да бъде спряно от производство.

Mitsubishi заяви миналата седмица, че ще инвестира повече от 10 милиарда долара в електрифицирани модели - най-вече на батерии, до 2030 г.

Марката ще пусне девет нови електрически и хибридни модела през следващите пет години, като два се очаква да се насочат към Европа, за да се присъединят към Outlander. Не се уточнява какви са.

Mitsubishi Outlander Mitsubishi