Празникът на София зарадва с ретро парад на жълтите павета

Докато пред „Света София” течеше официалното честване на празника на столицата, ретро експозицията пред „Двореца” на жълтите павета бе събрала стотици столичани

,
ретро парад София 2023

CarMarket.bg

Д нес имен ден празнуват Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Присъединяваме се към пожеланията за здраве на всички дами, носещи тези красиви български имена. Сред тях е тази, която расте, но не старее – столицата ни.

Този повод вече се превръща в дата за провеждане на третия “Есенен авто-ретро парад”. Миналата година в дългото словосъчетание присъстваше и думата „салон”, което означаваше, че на събитието можеха да се видят и някои доста интересни „тупалки” със стотици италиански кончета под капаците си, но не и тази година.

CarMarket.bg

Вероятно някои от посетителите са останали разочаровани от тази факт. Но по-разочароващото бе липсата на част от ретро автопарка на НСО, който миналата година буквално прикова погледите на повечето зрители. Днес имаше само една „Чайка”. Много малко бяха и американските машини, сред които миналата година изпъкваха Packard Clipper, Clenet I или Cadillac Eldorado.

CarMarket.bg

Традиционно десния тротоар на „Цар Освободител”, от страната на галерията, бе запазен за съветските возила. Смятам, че хората никога няма да забравят любовта си към „Лада”, „Москвич” и „Волга”, или пък „Трабант” и „Вартбург”, защото те навяват много спомени, много от които не толкова розови: за чакането с десетилетие за автомобил, че прегряващия двигател, за основен ремонт на мотора на път за морето. Но носталгията е жива и затова аз доста се задържах в този ред на социалистическите возила.

CarMarket.bg

Условието за участие е ретро автомобилите да са на минимум 30 години, да са запазени почти в оригиналния си вариант и да няма ръжда по тях. Експонатите бяха оценени от жури, имаше победител и задължителният ретро парад след 13,30 ч. А подобно събитие без Васко Кръпката няма как да мине.

CarMarket.bg

Не беше възможно да се пропуснат и десетките експонати на Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW.

Все пак догодина, ако има четвърто издание, столичани биха се радвали повече, ако имат възможността да видят отново Mercedes-Benz 600 W100 Pullman Landaulet (1 от 26 произведени), собственост на НСО. Или пък ЗИЛ 115 (4104) от 1983 г., това са мишини, които наистина приковават погледите, без по никакъв начин да омаловажаваме труда и любовта на собствениците на всеки един друг автомобил на парада, с които те са дарили своите проекти, за да ги гледаме в това отлично състояние.

ретро ретро парад ретро автомобили София