„Последният тур”: Audi изпраща R8 с трогателно видео

Компанията окончателно поставя точка в историята на спортния модел с централно разположен двигател

Пламен Георгиев,
Audi R8 V10 performance RWD

, Audi

Audi R8 V10 performance RWD

Audi се прости с R8 с трогателен видеоклип. През 2023 г. се навършват 20 години от историята на Audi R8, която формално започва с дебюта на концепцията Audi Le Mans Quattro. Три години по-късно, през 2006 г. тя придоби реални, серийни измерения. Моделът смени поколенията само веднъж – през 2015 г. – но и двете генерации на купето и роудстърът на Audi R8 получиха множество модификации. Най-ярки от тях станаха героите на прощалния клип Audi R8: The Last Lap, призвани да отдадат почит на този страхотен автомобил.

Феновете на суперавтомобила от Инголщад получиха предложение да оставят своя отпечатък в създаването на видеото, избирайки какви модификации на Audi R8 да вземат участие в клипа, на кои локации да се снима той, каква да е дължината на сюжетната линия и какъв да е саундтракът. Ще видите четири версии на модела.

А основни действащи лица във видеото са Audi R8 с 4,2-литров V8 с 420 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия, Audi R8 GT с 5,2-литров V10 с 560 „коня”. Моделът от второ поколение е представен с мощния 610 к.с. Audi R8 performance quattro и екстремният Audi R8 GT RWD с аналогично задвижване.

Зад волана на всички седи датския пилот Том Кристенсен, който в света на моторния спорт е познат като „господин Льо Ман”.

Audi R8 Audi