Пол Макартни на 80 г. - отнета книжка, Goldfinger и Lambo в езерото

Легендарният музикант имал на разположение записващ магнетофон в своя Aston Martin. Така се ражда Hey Jude

колаж Пол Макартни

CarMarket.bg

Пол Макартни и най-скъпият и ценен автомобил, който някога е притежавал - Aston Martin DB5, една от колите на Джеймс Бонд.

Д нес Пол Макартни става на 80 г. Сър Пол Макартни. Ако сте от по-млади поколения, може и да не знаете кой е той или просто бегло да сте го чували.

Ето няколко думи преди да отидем на същината. Макартни е сред най-известните музиканти в историята, сред най-известните британци. Той е един от четиримата в групата “Бийтълс”, която повлия неимоверно не само на музиката, а и на цялата култура на 20 век, та чак до днес. След ранния разпад на “Бийтълс”, Макартни имаше, и все още има, завидна соло кариера, но не е сега времето и мястото да изреждаме кариерните му постижения.

По случай юбилея на Сър Пол решихме да ви разкажем за една от неговите слабости (освен непреходната музика и жените) - автомобилите. Той е известен ценител. Може да сте виждали негова снимка във влак - доста нашумя покрай социалните мрежи. Тя е реална, но любовта на китариста и певец към колите - също.

Първата кола на бъдещата легенда е Ford Consul Classic. Той си го купува през 1962 г., когато е на 20 г. Любопитно е, че Ринго Стар и Джордж Харисън също си вземат “фордове” (съответно Zodiac и Anglia), но не е Джон Ленън, който е държал да бъде различен дори в това - геният сяда във Ferrari 330 GT.

А зад волана на своя Consul Макартни губи книжката си за година, тъй като е санкциониран три пъти за превишена скорост. Третата глоба е била за 25 паунда.

През 1964 г. - отново с правото да шофира, музикантът вдига летвата с Aston Martin DB5. Той получава своя екземпляр на 22 септември - в разгара на световно турне на групата. Но по-интересното е, че това става пет дни преди премиерата на Goldfinger - един от най-добрите филми в епоса “Джеймс Бонд”. С Шон Конъри в главната роля. И с DB5.

Пол плаща 4000 паунда за колата, като я поръчва в цвят “sierra blue”, с черна кожа в интериора и със специален поръчков магнетофон Philips Auto-Mignon. Продава “астъна” през 1970 г. Много по-късно колата се озовава в актьора Крис Евънс (“Капитан Америка”).

След като сменя няколко собственика, автомобилът е реставриран, като тапицерията вече е червена. През 2017 г. е продаден на търг за 1 345 500 паунда.

Годината е 1965-а, когато мениджърът на “Бийтълс” Брайън Ъпстейн порочва четири броя Mini за всеки един от групата. Но те не са били като редовите коли за простосмъртните. Той е наел каросерийните специалисти в Harold Radford & Co (работили са с Bentley) да ги “пипнат”. Макартни толкова много е харесвал своя Cooper S, че возилото попада във филма за групата - “Magical Mystery Tour”. През 2018 г. Mini-то е продадено на аукцион за 182 000 паунда - рекорд дотогава за марката.

Следва Aston Martin DB6 - още през 1966 г. По думите на самия Макартни и на Ленън приживе, този автомобил е част от вдъхновението за написването на вечния хит Hey Jude. Мелодията е хрумнала на Макартни, когато е пътувал с DB6 да види сина на своя колега и приятел - Джулиън Ленън. Първоначално си е тананикал “Хей, Джулс”, но след това името се превръща в “Джуд”.

А всичко това става възможно благодарение на прищявка, която Aston Martin отново изпълнява - аудиото в автомобила всъщност е още по-модерен и записващ магнетофон. Защото, както обяснил Пол, музата много често му идвала зад волана.

 Aston Martin DB6 Volante

Aston Martin

Aston Martin DB6 Volante

През късната есен на същата 1966 г. тръгва слух, че Макартни загива в катастрофа с Austin Healey 3000 - друга своя придобивка. Били се скарали в студиото, Пол излетял бесен и под влиянието на LSD минал на червено, блъснал се, отишъл си…

Конспиративните теории не са само в България и не са отсега - стига се дотам да се твърди, че Ъпстейн заменил Макартни с негов двойник. Това е глупост, разбира се - живеем в такива времена, че сме длъжни да го изясним.

 Lamborghini 400GT

Lamborghini

Lamborghini 400GT

А в колекцията му през годините личат автомобили като Lamborghini 400GT (закупено 1967 г.), една от 247 бройки, които марката произвежда от модела, четири от които отиват във Великобритания - всичките с ляв волан.

Или пък Land Rover Series I 86 Station Wagon, Rolls-Royce Corniche, Lamborghini S2 Espada, който никак не е харесвал и е казал това на човек, който искал да го купи… А не го е харесвал, защото S2 Espada е поплувал в езерото на семейното имение. Вината за това била приписана на първата му съпруга Линда, задето забравила да дръпне ръчната спирачка. Така до продажба не се стигнало.

От години Пол Макартни живее в Съединените щати и оттогава си е купувал Ford Bronco, Chevrolet Corvette C5, Lexus LS 600h, Cadillac GTS… Японският хибрид му бе подарен от компанията по случай 65-ия рожден ден. А “кадилакът” е направен специално за него, по негов вкус.

Все по-често го возят, но сър Пол е забелязван и да кара понякога - кабриолета Vette C5 и луксозния GTS. Възрастта напредва, но автомобилният мерак никога не умира.

Честит рожден ден, сър Пол.

Mini Pat Moss edition Aston Martin DB6 Aston Martin DB5 Бийтълс юбилей Porsche Пол Макартни