Почна се, най-голямата партия в Европарламента иска преразглеждане на забраната на ДВГ

ЕНП бяха обещали да поискат това, сега става приоритет на Европейската народна партия в Брюксел

Европейски съюз CO2

iStock

Е вропейската народна партия, най-голямата законодателна група в Европейския парламент (188 депутата), ще се стреми да отслаби планираното от съюза за 2035 г. спиране на продажбите на коли с ДВГ, пише Automotive News.

На среща в Португалия тази седмица депутатите от групата обсъждат политическите приоритети за следващия петгодишен мандат на Европейския парламент.

Проект на тези приоритети, видян от Reuters, включва „преразглеждане на правилата за намаляване на CO2 за нови автомобили и микробуси, за да се позволи използването на алтернативни горива с нулеви емисии след 2035 г.“.

Миналата година ЕС прие политика, която ще забрани продажбите на нови автомобили, отделящи вредни емисии CO2 през 2035 г., като на практика ще прекрати продажбите на нови коли с ДВГ-та, работещи на бензин и дизел.

Европейската комисия заяви, че ще създаде законен път за продажба на нови автомобили слез 2035 г., които се движат само с „е-горива“ – синтетични горива, които могат да се използват в автомобил с двигател с вътрешно горене вместо бензин.

Това би могло да позволи на производителите да разработят и продължат да продават нова порода автомобили с ДВГ, които работят само със сертифицирани CO2 неутрални горива и са оборудвани с технология, предотвратяваща стартирането им, когато са заредени с бензин или дизел.

ЕНП не уточнява по какъв начин би искала да се промени политиката за CO2 при автомобилите. В документа се добавя, че групата иска да „преразгледа забраната за двигатели с вътрешно горене и да разработи авангардна технология за двигатели с вътрешно горене“.

Проектодокументът, ако бъде приет от ЕНП, ще окаже натиск върху Урсула фон дер Лайен - която принадлежи към групата на ЕНП - относно това как ще управлява зелената програма на Европа, докато търси одобрението на мнозинството от депутатите в ЕС за втори мандат в тази си роля.

ЕНП Европарламент Европейски съюз забрана на ДВГ