По-малко катастрофи в САЩ заради кризата

По малко катастрофи в САЩ заради кризата

ЕПА/БГНЕС

По-малко катастрофи в САЩ заради кризата

Тк ката икономическа криза в Съединените щати може да има и положителни страни. Една от тях е, че броят на жертвите при автомобилни катастрофи през 2008 г. е бил на най-ниското си равнище от 1961 г. насам - годината, в която Джон Кенеди встъпва в длъжност като президент на САЩ.

Основната причина за по-малкото загинали по пътищата са тежката рецесия и цената на бензина, надхвърлила психологическия праг от 4 долара за галон. Американците са започнали да карат колите си по-малко, за да пестят пари.

Като други фактори експертите посочват масовото използване на предпазни колани, по-строгото прилагане на законите срещу шофиращите в нетрезво състояние, както и работата на неправителствени организации, които насърчават изграждането на сигурни навици зад волана.

Според разпространени днес от властите предварителни данни 37 313 души са загинали при пътно-транспортни произшествия (ПТП) миналата година. Това е с 9,1 на сто по-малко от предходната година, когато жертвите са били 41 059.

Най-малко загинали при автомобилни злополуки е имало през далечната 1961 г., когато смъртните случаи по пътищата в САЩ са били 36 285.

Броят на жертвите на пропътувано разстояние през 2008 г. освен това е бил на най-ниското си ниво, откакто се води такава статистика - 1,28 на 100 млн. пропътувани мили. През 2007 г. този коефициент е бил 1,36.

"Светлият лъч на надежда при една слаба икономика е, че хората шофират по-рядко и така намалява броят на смъртните случаи, коментира представител на властите. Според него рецесията не само принуждава хората по-малко да използват колите си, но и стилът им на шофиране става по-малко рисков.

Като цяло миналата година американците са изминали с автомобилите си с 3,6% по-малко разстояние в сравнение с предходната. По този показател е регистриран спад след три десетилетия на постоянно нарастване.

Освен това рекорден брой американски граждани - 83%, са си слагали предпазни колани. Някои щати отчитат нива от над 90%, като "първенец" е Мичиган с 97,2%, следван от Хавай с 97% и Вашингтон с 96,5%. Най-зле е Масачузетс с 66,8%.

Статистиката показва тенденция броят на жертвите по пътищата да намалява в условията на икономическа криза. Например през 1974 г., в условия на петролен шок и висока инфлация, е бил отчетен спад от над 16% в сравнение с 1973 г. През 1982 г., когато САЩ изпадат в рецесия, е регистрирано понижение от близо 11 на сто спрямо предходната година.

Много неправителствени организации изразяват опасения, че сегашната положителната тенденция ще се обърне, когато икономиката се посъвземе. Над 100 души загиват всеки ден по американските пътища, обърнаха внимание те, напомняйки, че шофьорите винаги трябва да са нащрек.

Източник на статията: Vesti.bg