Обновената G-класа ще е значително по-икономична

За целта тя ще претърпи доста дребни, но важни промени

Мартин Дешев,
Mercedes Benz G 500 Final Edition

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz G 500 Final Edition се сбогува с V8 двигателите извън AMG моделите.

G-класата на Mercedes далеч не е от най-икономичните модели на марката, но пък е сред най-популярните и обичаните. С ръста на интереса към нея и увеличеното желание на регулатори и производители да предлагат по-екологични автомобили, това неизбежно ще се отрази и на „зарчето“, съобщава Motor1.

Mercedes планира да предложи фейслифт на G-класата догодина, като той ще е базиран на доста от наученото по време на разработката на електрическия G – EQG. В интервю за Autocar Емерих Шилер, управляващ директор на Mercedes-Benz G GmbH казва, че G дивизията подготвя „наистина значително подобрение на аеродинамиката“ на големия SUV.

Феновете на „гегата“ могат да са спокойни. Шилер казва, че въпреки тези драстични подобрения в аеродинамиката, повечето хора няма да забележат разликите дори и когато новият модел е на сантиметри пред тях.

Собствениците на обновения G обаче със сигурност ще усетят значителното намаляване на разхода на гориво, казва Шилер. Той казва, че целта на компанията е G-то да изглежда почти еднакво, независимо дали се задвижва от традиционен двигател или електромотор.

И все пак, ще има и някои промени под капака. Повече няма да се предлага G500 с V8 двигател. V8 ще остане в AMG версията.

Компанията е почти готова и с EQG. Серийната версия ще бъде представена в началото на 2024 г., като по същото време най-вероятно ще бъде показана и фейслифтната версия на традиционния G.

SUV автомобили коли Mercedes G-Class Mercedes