Нов натиск върху Берлин да ограничи скоростта по аутобаните

Сдружение на германски асоциации за повишаване на безопасността на движение по пътищата и природозащитници искат скоростта на аутобаните да бъде ограничена

скоростомер

iStock

Ч аст от групата от неправителствени организации настоява максималната разрешена скорост за движение по магистралите в Германия да стане 100 км/ч, а други нейни представители настояват за 130 км/ч, съобщава агенция БТА.

В момента няма ограничения на скоростта на германските магистрали, с изключение на участъци, обозначени със специални знаци, посочва "Дойче веле".

Една от организациите, участващи в сдружението - Environmental Action Germany - DUH, настоява за въвеждане на ограничения за скоростта от до 80 км/ч извън населено място и до 30 км/ч в населено място.

Ръководителят на екологичната група Юрген Реш посочва, че прилагането на мерки за ограничение на максималната скорост по пътищата и магистралите би помогнало за намаляване на вредните емисии на въглероден диоксид с 11 милиона тона годишно. Идеята на това предложение е, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене отделят сравнително по-малко въглероден диоксид, когато се движат с по-ниска скорост, посочват експерти.

Горната камара на германския парламент - Бундесратът, обсъди в края на миналата седмица изменения на националния закон за движение по пътищата. Едно от предложенията е германските власти да могат да въвеждат ограничения на скоростта от 30 км/ч в градски райони, където има по-голяма опасност от възникване на тежки пътнотранспортни произшествия. Такива са например улиците около детските градини, училищата или болниците.

DUH Берлин аутобан