Намери се спасител за SsangYong

Банкрутиралата компания ще бъде купена от химическия концерн KG Group

SsangYong Rexton

Георги Димитров

SsangYong Rexton

К омпанията SsangYong, която вече няколко години е на границата на изчезването, най-после намери своя спасител в лицето на химическия концерн KG Group.

Интересното е, че компанията, макар и на прага на фалита, продължи да разработва нови модели, което можеха да видят и посетителите на Автомобилен салон София 2022 в началото на месеца. Там своите премиери отбелязаха новите поколения на Rexton и електрическия Korando E-Motion.

Според информация на MarketWatch, съдът в Сеул, който се занимава с банкрута на SsangYong, е дал зелена светлина на KG Group да придобие южнокорейския автомобилен производител. Сделката възлиза на $699,5 млн. За правата върху SsangYong са се борили още Kanglim (производител на специални транспортни средства и строителни кранове) и KH Feelux (осветителна техника).

През 2011 г. индийският конгломерат Mahindra & Mahindra притежаваше 74,65% от корейската компания. През последните няколко години SsangYong не може да се похвали с добри финансови резултати, а събитията от последните години накараха индийците да съкратят разходите, в това число отказаха финансова помощ в размер на $423 млн. за SsangYong. В края на 2020 г., по решение на съда в Сеул по делото за фалит, компанията премина под управлението на синдик.

Надежда за спасение се появи през есента на 2021 г., когато от марката се заинтересува Edison Motors. Сделката се провали в последния момент, тъй като купувачът не изпълни в срок своите финансови задължения.

Въпреки всичко SsangYong продължи да пуска нови модели. Такъв е Rexton, който дебютира преди дни в „Интер Експо Център”. Моделът се предлага в 5 и 7-местни версии, като втората дава възможност за данъчно облекчение. Задвижващи са четирите колела, като има блокаж на централния диференциал и режими 4H и 4L. Задното окачване е независимо многоточково, бензиновият турбо двигател е с обем 2,0-литра, работещ с 8-степенен „автомат”.

 SsangYong Korando E-Motion

Георги Димитров

SsangYong Korando E-Motion

Още по-интересен е първият електромобил на марката - Korando E-Motion. Батерията е литиево-йонно-полимерна батерия с капацитет от 61,5 kWh, която гарантира пробег от 340 км по WLTP. Само в градски условия на движение стига до 474 километра. Компанията обещава среден разход от 16,8 kWh.

Ssang Yong SsangYong Rexton