Най-сигурно в колата - отзад в средата

Само че не както е заспало това дете а седнали

, ЕПА/БГНЕС

Само че не както е заспало това дете, а седнали с колан в средата.

М ястото в средата на задната седалка на автомобила е най-безопасното, макар че е най-неудобното и на него обикновено се сяда само ако няма друго свободно.

До този извод са стигнали американски изследователи от Университета на Бъфало, анализирали статистиката на катастрофите в щата Ню Йорк за периода от 2000-2003 г.

Оказва се, че местата на задната седалка са с 59 до 86% по-безопасни, отколкото предните, а средното - с 25% по-сигурно от другите задни места.

Отчетени са много фактори, като използването на облегалката за глава, вида на транспортното средство, теглото на автомобила, възрастта на шофьора и пътниците, времето, осветлението, предпазните въздушни възглавници и т.н., обяснява ръководителят на изследването Дитрих Джели.

Една от причините за безопасността на това място според специалистите е, че то не се "притиска" при удар.

Освен това когато колата буквално се върти след сблъсъка, въртящата сила не оказва толкова силно влияние върху пътниците, седящи отзад в центъра.

В хода на изследването се изяснило още, че почти половината от пътуващите отзад (46,9%) не са използвали предпазните колани и в резултат 34,6 на сто от тях са загинали при пътни произшествия.

Изследователите заключават, че пътниците на задната седалка, използващи колани, имат с 2,4-3,3 пъти по-голям шанс да оцелеят при катастрофа.

Източник на статията: Vesti.bg