Модерни OLEV трамваи се движат в зоопарка в Сеул

defaultimg

netinfo

В Сеулския зоопарк има нова атракция и не става дума за някое екзотично животно. Става дума за нов авангарден транспорт. Тук вече се движат нови електрически трамваи, които се зареждат не по стандартния начин, а безконтактно чрез специални сини линии, разположени на пътя. OLEV (Online Electric Vehicle), както се наричат машините, вече заместват напълно традиционните дизелови машини, използвани преди това за превозването на посетителите на зоологическата градина.

Трамваите представляват весела композиция на локомотив и свързани с него три вагона. Новото транспортно средство беше официално представено тази седмица след приключването на успешно тестване на прототип, пуснат в движение миналата година. Системата е разработена от корейски специалисти от института KAIST.

Както обикновените електрически превозни средства, и трамваите се нуждаят от акумулатор, чийто размер обаче е пет пъти по-малък от обичайния. Сини линии, от които трамваите могат да се зареждат, са монтирани на няколко места в зоопарка. Общата дължина на "зареждащите" съоръжения е 400 метра.

Източник на статията: Vesti.bg