Мерцедес от 1927 г. още вози абитуриенти в Русе

мерцедес

БГНЕС

"Мерцедес 350 Пулман" от 1927 г. още вози абитуриенти и младоженци от Русе.

Ретро автомобилът е в отлично състояние, след като е бил напълно реставриран преди години, и сега ще бъде показан на първия Парад на ретро автомобилите в Русе на 25 април.

Това е една от най-старите коли в България, която е запазена и поддържана в движение, съобщава кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Собственик на мерцедеса е Валентин Василев от русенското село Николово. Той го е наследил преди няколко месеца от баща си.

"Колата е била на някакъв петролен магнат, който я е донесъл в Русе от Германия. През 1944 г., когато идва новата власт, я спират от движение и е седяла някъде из гаражите - тук в Русе, била е и в Свищов. Мисля, че баща ми я купува точно от Свищов през 2002 г. и започва да я реставрира", разказва Валентин.

БГНЕС

През 2009-2010 г. автомобилът вече е като нов и участва в ретро паради, като дори печели купи в ралито "Розова долина".

Салонът на мерцедеса е направен от орех, с тапицерия, а 6-цилиндровият двигател е бил бензинов. Сега е подменен с дизелов, тъй като оригиналният харчи много гориво.

"Технически колата е в пълна изправност – всичко работи, има спирачка, има ръчна, има фарове, мигачи. Вдига скорост до 70 км/ч", обяснява Валентин.

Той признава, че това е доста скъпо хоби, защото няма оригинални части, а трябва да се поръчват на стругар или фрезист.

Въпреки това Валентин не мисли да продава мерцедеса, защото за него той има сантиментална стойност.

БГНЕС

Източник на статията: Vesti.bg

автомобил ретро мерцедес