Край на пътя за Renault Scenic, скоро съдбата му ще сподели и Grand Scenic

След над 20 години в гамата на Renault, компактният миниван отива в пенсия. Името обаче няма да изчезне, ще се трансформира в нов електрически модели

Renault Scenic

Renault

Renault Scenic

С писъкът на компактните миниванове, извадени от употреба току ще се увеличи. Проблемът е, че това е един от най-успешните модели в класа. Именно Renault Scenic бе моделът, който даде живот на MPV.

Моделът бе лансиран през ноември 1996 г., като мигновено се оказа попадение точно в целта. Първото поколение, базирано на Megane, бе реализирано в тираж от 2,8 млн. автомобила. През 1997 г. моделът бе избран за „Автомобил на годината в Европа.

По стъпките на Scenic и практичността скоро поеха повечето други производители, дори BMW и Mercedes-Benz. С второто поколение, появило се през 2003 г., моделът получи и удължена версия със 7 места. Той съществува и днес, четири поколения след появата на оригинала, но също ще бъде изваден в пенсия, макар и няколко месеца по-късно от Scenic.

В края на 2020 г. Scenic бе леко обновен, но вече не разполагаше с благосклонността на клиентите. И причината не е в него, а в манията на клиентите по кросоувърите и SUV. Затова през 2021 г. в завода в Дуе бяха произведени само 16 000 бройки Scenic. Тази цифра оправдава решението за спиране на производството.

За щастие името Scenic ще продължи живота си, като ще дебютира отново в близко бъдеще с нов електрически модел, както потвърди по-рано Лука де Мео.

Рено Сценик Renault Scenic Renault