Китайският ORA Funky Cat е сред „най-зелените” автомобили в Европа

Моделът постигна оценка от 93,2% в категорията grid-to-battery (зареждане на батерията от мрежата), най-висока от всички тествани автомобили от Green NCAP

Пламен Георгиев,
ORA Funky Cat

, Newspress

ORA Funky Cat

С лед като първо получи 5 звезди за безопасност от EuroNCAP, сега малкият градски автомобил на Great Wall Motor получи най-високата оценка за опазване на околната среда от Green NCAP.

Тестовете се извършват по три основни индекса: чист въздух, енергийна ефективност и парникови газове. ORA Funky Cat постигна оценки съответно 10/10, 9,5/10 и 9,8/10.

Така ORA Funky Cat постигна резултат от 97%, който й донесе 5 „зелени” звезди и превръща китайският електромобил в един от най-екоцелесъобразните в Европа.

Най-впечатляващ е параметърът от 93,2% в категорията grid-to-battery (зареждане на батерията от мрежата) при зареждане с 11 kW. Това е един от най-високите резултати, документирани от Green NCAP. Мощността grid-to-battery измерва колко ефикасна е батерията при получаване на енергия от енергийната мрежа. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-малко енергия се гуми в процеса.

ORA Funky Cat се представя добре и в тестовете за ефикасност в реални пътни условия със средна енергийна ефикасност от 19,1 kWh/100 км, в който тест е включено шофиране на магистрала с висока скорост. Най-ниският параметър за консумация на ток е 15,9 kWh/100 км, постигнат в стандартен лабораторен тест със стартиране на студен електромотор, следван от много подобен резултат при теста за стартиране с загрят електромотор. И в двата теста моделът е получил резултат 10/10 от Green NCAP.

Green NCAP екология ORA Funky Cat