Кенгурата - смъртоносна опасност за шофьорите

Кенгурата смъртоносна опасност за шофьорите

, ЕПА/БГНЕС

Кенгурата - смъртоносна опасност за шофьорите

Кенгуруто може да е една от националните емблеми на Австралия, но проучване потвърди това, което австралийците от дълго време подозираха - кенгурата са смъртоносна опасност за шофиращите.

Скокливите животни и техните по-дребни родственици са известни с навика си да се появяват внезапно на пътя, поставяйки в опасност не само своя живот, но и живота на пътуващите в автомобилите.

Университетско проучване за предизвиканите от животни катастрофи в Нов Южен Уелс показва, че кенгурата са виновни за 60% от смъртните случаи при подобни инциденти.

Те са причина и за 40% от инцидентите, при които има пострадали.

Ръководителят на изследването Даниел Рамп посочи, че кенгурата представляват по-голяма заплаха от кучетата или конете и са най-често удряният обект.

Освен това често принуждават водачите са забият колата в дърво или ограда, за да избегнат удара с тях.

От 1996 г. насам са регистрирани 13 човешки жертви в близо 2100 катастрофи с кенгура, а на всеки три дни един човек е лекуван от наранявания, получени при подобна катастрофа, допълни Рамп.

Повечето инциденти ставали по здрач или на зазоряване, когато животните търсят храна, и са много по-чести в по-студените месеци или през уикендите, допълни той.

Рамп обаче предупреди, че за много от катастрофите липсват данни и действителните цифри вероятно са много по-високи.

Източник на статията: Vesti.bg